Menu Zavřít

Rybí hlava na kolejích

28. 7. 2018
Autor: Redakce

Ještě před Krtkem měl odejít sám Ťok, protože jak známo, ryba páchne od hlavy a schody se myjí odshora dolů.

Tak ministr dopravy Dan Ťok je nespokojen s průběhem liberalizace na železnici a chce kvůli tomu vyměnit vedení Českých drah. Nic proti tomu. Jeho kompetence mu ukládají pečovat o chod velkého státního podniku. A odchody silně kontroverzních lidí Jaroslava Faltýnka z řídicího výboru a dozorčí rady po řadě podivných kšeftů jsou zcela na místě.

Jenže na druhé straně za liberalizaci trhu na železnici je v první řadě odpovědný ministr dopravy a nikoli šéf ČD. A především je zjevné, že České dráhy se řítí do pěkného maléru a Ťok měl vyměnit management buď dávno, pokud je přesvědčen, že představenstvo není schopno zvládnout to drama, které je před ním, a rychle jmenovat krizový management. Nebo ředitele Pavla Krtka nechat být a usilovně s ním hledat řešení, které drahám, jako velmi hodnotnému státnímu majetku, zachrání zadek. Vyvolání nějaké delší personální nejistoty je teď to nejhorší, co se může stát.

Za současné situace půjde do výběrového řízení jen kaskadér a rozhodně ne manažer, který o drahách něco ví a je schopen vybrat tu ostrou klopenou zatáčku, která je před nimi.


Dráhy na talíři. Soukromí vlakoví přepravci dosáhli vítězství v boji s ČD

 Leo Express, ilustrační foto


V příštím roce skončí Českým drahám smlouvy s krajskými samosprávami na regionální vlaky. Tyto smlouvy jim ročně přinášely tržby kolem dvanácti miliard korun. Ze čtrnácti smluv jsou momentálně prodlouženy tři, což je vzhledem k dnešnímu datu tragicky málo. O co jde, si uvědomíme tehdy, když zjistíme, že ČD mají na trhu dluhopisy za 30 miliard korun, a ty musejí být nějak obsluhovány, a pokud do budoucna mají výrazně klesnout tržby, hrozí reálně jejich default a z něj se odvíjející bankrot státního podniku. Krtek tvrdí, že část krajů je ochotna smlouvy ještě prodloužit na další období a v těch regionech, kde se bude soutěžit, dráhy z velké části uspějí.

Na stole však není nic a je skutečností, že ČD budou v tendrech v silné nevýhodě, protože musejí nakupovat nové vlaky ve veřejné soutěži, což je za současných podmínek záležitost na dlouhé roky. Dosavadní vedení tento problém vyřešilo tak, že vypsalo tendr na vlaky za šest miliard, aniž má zakázku, s tím, že pokud zakázka nebude, vlaky nekoupí. To ale nic neřeší. Navíc i takto získané vlaky nebudou k dispozici ani rok po skončení současných smluv.


Přečtěte si rozhovor s šéfem ČD:

Nejsme žádný lowcost, říká šéf Českých drah Krtek

 Generální ředitel Českých drah Pavel Krtek


Liberalizace je jistě i v železniční dopravě fajn a na trati do Ostravy přinesla obdivuhodné výsledky. Nicméně alternativní dopravci na regionálních tratích zatím nijak neexcelují a ani pokud jde o úroveň služeb či zpoždění vlaků novou laťku před ČD nestaví. Na druhé straně nepochybně stlačí cenu a tím i krajské dotace, což je pro kraje skvělá zpráva, ale pro ČD, které hospodaří tak fifty-fifty, špatná.

Připravit se na horší časy byl bezpochyby úkol managementu a nezdá se, že by byl splněn. Jenže bez pomoci státu se to plní těžko. A není to tak dávno, co Ťokovo ministerstvo (byť pod tlakem Faltýnka) donutilo ČD prodat nádraží SŽDC pod cenou a z představenstva vyletěli členové, kteří s tímto krokem nesouhlasili.

A tak měl jít od válu ještě před Krtkem sám Ťok, protože jak známo, ryba páchne od hlavy a schody se myjí odshora dolů. Že ho Babiš za všechna pochybení a nečinnost v jiných případech nevyměnil už při formování své druhé vlády, je důsledkem jeho personalistické neschopnosti. Koleduje si tak nyní o velký spor s dobře organizovanými železničními odbory, které vidí, že začíná jít o džoby a se stávkou nebudou moc váhat.

Čtěte si další komentáře Pavla Párala:

Nesmrtelný H-systém

Diplomka z Agrofertu

Čí je vláda

Krásná nová vláda

Obchodní neválka

Andrej na pásce

Trapná oslava Šlachtova výročí

Itálie příliš al dente

Andrej II.

Rekordní krádež moci

Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Doťokáno: předloni bylo pozdě

Atomovka z ČNB

Vstanou noví Kalouskové

Zbytečná socanská starost

Budiž světlo

Andrej v koutě

Majdan nebude

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

CIF24

Berní oko tě vidí

Práskač v Sofii


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).