Menu Zavřít

Rychlostí Pendolina

14. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Doprava na silnicích

PRAHA (jpš,ČTK) - Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) si změny, k nimž na českých silnících došlo 1. července, především zavedení bodového systému, pochvaluje. Je toho názoru, že není nutné poměrně přísná pravidla mírnit, přičemž argumentuje zásadním snížením počtu dopravních nehod. Dokonce minulý čtvrtek prohlásil, že v budoucnu je možné uvažovat spíše o jeho zpřísnění. Tvrdší postihy by se mohly týkat například řidičů, kteří jezdí bez zaplaceného povinného ručení, nebo si zakrývají a jinak „zneviditelňují“ poznávací značku. To se týká hlavně motorkářů, kteří mnohdy tímto způsobem před policisty maskují svou identitu. Na vyhodnocení změn je prý však třeba počkat minimálně půl roku.
Šéf resortu však připustil, že součástí dalších úprav by mohlo být také zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích nověji postavených dálnic až na 160 kilometrů v hodině. Řidiči by tak mohli jezdit rychleji například z Prahy do Plzně, naopak dálnice D1 je podle ministra konstruována na rychlost 120 kilometrů v hodině, a proto zvýšení limitu neumožňuje. „Jsem přesvědčen, že nový zákon se projevil mimořádně pozitivně,“ prohlásil Šimonovský. Domnívá se proto, že není v tuto chvíli třeba měnit počet trestných bodů, které řidič obdrží. Ministr vnitra František Bublan předložil minulou středu na jednání vlády zprávu, jejíž součástí byl mimo jiné návrh na zvýšení počtu bodů, po jejichž dosažení je řidiči zadržen řidičský průkaz, z dvanácti na osmnáct. „Tato vláda nemá mandát, aby cokoliv měnila, nemůže předkládat návrhy zákonů,“ řekl k tomu Šimonovský. I Paroubkův kabinet se nakonec usnesl, že na vyhodnocení bodového systému je nutné určitou dobu počkat.
Během prvních dnů platnosti nového zákona se razantně snížil počet nehod. Loni od 1. do 11. července jich řidiči způsobili 4924, letos zatím podle neoficiálních údajů 3603, tedy o 1321 méně. V loňském roce za prvních jedenáct červencových dnů zahynulo na silnicích 43 lidí, letos o 29 méně. Policie ale podle Šimonovského musí při měření rychlosti dodržovat jistou toleranci, která je dle údajů výrobců měřících přístrojů až tři kilometry v hodině. Při překročení rychlosti v obci je přestupek doložitelný až od 54 kilometrů v hodině. Ministerstvo dopravy před přijetím silničního zákona uvažovalo o tom, že by některé přestupky policisté mohli řešit jenom domluvou. „Ve sněmovně byl k tomu velký odpor, protože to umožňuje korupční jednání. Domluva je umožněna pouze u přestupků,
které se týkají chodců a cyklistů. U řidičů motorových vozidel je spodní hranice pokuty stanovena na 1500 korun,“ připomněl Šimonovský.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).