Menu Zavřít

S BÝČÍ ZARPUTILOSTÍ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Válka o hovězí

Šílené krávy jsou opět na scéně. Francie, zjevně nespokojena s rozhodnutím Evropské komise o nezávadnosti britského hovězího z prvního srpna, se rozhodla trvat na embargu a nehodlá ani přes povolení Bruselu zásobovat svůj trh masem os trovního skotu. „Nemáme dostatečné záruky, argumentovala minulý týden stejně jako začátkem října Paříž, jež znovu zpochybnila důvěryhodnost prováděných testů. A připomněla, že maso z britského dobytka odmítá i dalších čtyřicet zemí včetně Spojených států a Německa.

ebf - tip - debata

Velkou Británii negace Francie popudila. Protifrancouzská nálada se přelila do ulic a vyústila ve volání po zákazu výrobků z této země. „Znamená to, že budeme muset usilovat o zrušení dovozu do Francie soudní cestou, čemuž se chtěl každý v yhnout, reagoval úřad premiéra Tonyho Blaira.

Evropská komise netajila zklamání a konstatovala, že neuspokojivé zdůvodnění tohoto kroku ze strany kabinetu Lionela Jospina může přivést zemi galského kohouta až k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku. Experti odhadují, že proces by mohl trvat i rok a půl. Poražený pak bude muset uhradit veškeré výlohy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).