Menu Zavřít

S FONDEM IKS TROCHU JINAK

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komise pro cenné papíry

Investiční kapitálová společnost Komerční banky (IKS KB) poskytla tisku ne zcela pravdivé informace o průběhu správního řízení ve věci povolení otevření jejího fondu IKS KB Plus (EURO 10/2000). Týdeníku EURO to sdělila tisková mluvčí Komise pro cenné papíry Radka Procházková.

V původním návrhu statutu fondu totiž navrhovala společnost při zpětném odkupu postupně klesající srážky pro podílový fond ve výši osmi, šesti, čtyř a tří procent do doby 18 měsíců po otevření fondu. A srážku ve výši dvou procent od 19. do 24. měsíce, která měla být příjmem společnosti IKS KB. Proto informace společnosti IKS KB, že původní návrh statutu fondu počítal s placením srážky za zpětný odkup pouze po dobu 18 měsíců, není podle Procházkové pravdivá.

ebf - tip - debata

Komise pro cenné papíry proto konstatovala, že uvedený návrh statutu odporuje zákonu z důvodu, že v období do 24 měsíců po otevření fondu nemohou být srážky příjmem investiční společnosti. Uvedený nedostatek mohla společnost IKS KB odstranit například tím, že by v návrhu statutu zrušila dvouprocentní srážku pro investiční společnost v období od 19. do 24. měsíce po otevření fondu. Komise v žádném případě podle mluvčí Procházkové netrvala na tom, aby srážka znevýhodňující zpětné odkupy byla stanovena na celou dobu 24 měsíců od otevření fondu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).