Menu Zavřít

S kamarádem do Ostravy

23. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Orco Property Group

ebf - tip - debata

PRAHA (bor) - Do ostře sledované soutěže na developera bývalé koksovny Karolina v centru Ostravy se zapojí i lucemburská společnost Orco Property Group. Do výběrového řízení na prodej více než 35 hektarů pozemků a jejich zástavbu se firma přihlásí spolu se společností TriGránit. Ostravské partnerství není prvním společným počinem lucemburského a maďarského developera. Spolu s firmou TriGránit letos Orco Property Group dokončila stavbu pražského komerčního komplexu Luxembourg Plaza v Praze 3. „Věříme v budoucnost ostravského regionu. Po celou dobu vývoj projektu Karolina sledujeme. Území vnímáme jako součást centra Ostravy, která bude plnit všechny základní funkce, tedy komerční, obytnou i oddechovou, to vše ve vyváženém poměru. Obyvatelům Ostravy bychom rádi poskytli kvalitní a cenově přístupné bydlení,“ uved Aleš Vobruba, senior vice president Orco Property Group. Firma není v Ostravě úplným nováčkem, vlastní tam hotel Imperial či luxusní rezidenční projekt Podkova.
Tendru na zástavbu Karliny, který ještě před odevzdáním projektů provázejí protesty České komory architektů i občanské iniciativy a trestní oznámení na zástupce radnice, se mají zájem účastnit i společnosti ECE s Passerinvest, ING Real Estate, údajně i Sekyra Group. Termín odevzdání přihlášek je stanoven na 28. dubna. Rozhodnutí by mělo padnout do konce června. Vítěz odkoupí od města Ostravy metr čtvereční pozemků za 1310 korun.
Území v centru slezské metropole čeká na smysluplné využití několik let. Koksovna Karolina byla zrušena po 126 letech výroby již v roce 1984, ale až Klausova vláda uvolnila v roce 1996 téměř miliardu korun z prostředků Fondu národního majetku na sanaci kontaminované zeminy znečištěné do hloubky devíti metrů. V roce 2000 vypsala ostravská radnice na podobu zástavby lokality mezinárodní architektonickou soutěž. V té zvítězili polští architekti, jejich projekt však nikdy využit nebyl. S radnicí později vyjednávala německá společnost ECE, která plánovala vystavět na části pozemků nákupní galerii. I z tohoto záměru nakonec sešlo. Před koncem loňského roku se ostravští radní rozhodli vyhlásit na využití Karoliny investorskou soutěž.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).