Menu Zavřít

S kloboukem a vycházkovou holí

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Vídeň

Přenést se v čase o více než sto let do minulosti a ocitnout se na chvíli v časech biedermeieru… Ve vídeňské Hermesville vám průvodcem bude zhruba 160 kreseb a akvarelů, na nichž se autoři, jako byli Peter Fendi, Balthasar Wigand, Johann Matthias Ranftl, Thomas Ender či Jacob Alt, pokusili zachytit metropoli na Dunaji a její bezprostřední okolí. A to tak, jak Vídeň vnímal současník, který si vyrazil na procházku. Proto se expozice jmenuje „Mit Stock und Hut“, tedy „S vycházkovou holí a kloboukem“.
Imaginární procházka biedermeierovskou Vídní začíná na městské periferii, podél svahů Vídeňského lesíku a přes předměstí vede dál do centra. Nevynechá přitom známé ulice ani úzké klikaté uličky či zadní dvorky. Tu a tam se pozorovateli naskytne i pohled do měšťanských interiérů, jejich salonů, kabinetů, pracoven, obývacích pokojů i ložnic. Nad tím vším se přitom neustále vznáší spořádaná měšťáckost, pro období biedermeieru tak typická.
„Malé“ techniky, jako jsou kresba tužkou a akvarel, umělci biedermeieru nepoužívali náhodou. Právě ony jim umožňovali spontánně zachytit výjev, který je zaujal při každodenní procházce. Zdánlivě „nahodilé“ obrazy představují díky své přesnosti a důrazu na detail také cenné dobové dokumenty o topografickém rozvoji Vídně v první polovině 19. století.

WT100

Hermesvilla, Lainzer Tiergarten, 13. vídeňský obvod
www.museum-vienna.at, tel.: +43 18 04 13 24
otevřeno denně mimo pondělí 10-18 hod.
vstupné: 3,60 eura, snížené 1,30 eura
Výstava potrvá do 14. září.

  • Našli jste v článku chybu?