Menu Zavřít

S Kyprem a Maltou

4. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Od 1. ledna má eurozóna patnáct členů

Kypr a Malta počínaje 1. lednem 2008 vstoupily do eurozóny, která má nyní patnáct členů a 318 milionů obyvatel. Zatímco političtí představitelé obou zemí doufají, že jim přijetí eura přinese ekonomické výhody, mnozí obyvatelé se obávají, že to bude znamenat zvýšení cen. Ačkoli je na obou ostrovech hrubý národní produkt na jednoho obyvatele nižší než v eurozóně (na Kypru činí 92 procent a na Maltě 71,5 procenta), zaznamenávají země silný ekonomický růst kolem čtyř procent a vysloužily si pochvalu Bruselu. Obě země jsou členy EU již do roku 2004.
Oba státy euro bouřlivě oslavily. Na Maltě lidé slavili ohňostroji v metropoli Vallettě, na Kypru přešly na euro dokonce i dvě zdejší britské vojenské základny u města Dekelia a na poloostrově Akrotiri. V obou zemích byla původní měna silnější než euro: na Maltě se euro rovná 0,4292 maltské liry a na Kypru 0,585274 kyperské libry.
Malta, která tak přišla o pověst daňového ráje, hodlá využít vstupu do eurozóny k většímu zaměření ekonomiky na služby a špičkovou technologii. Kypr doufá, že přijetí eura přitáhne investory a podpoří růst. Dalším kandidátem na členství je Slovensko, které by chtělo přijmout měnu od 1. ledna 2009. Česko má problémy s plněním některých kritérií a zatím si nestanovilo cílové datum vstupu.

  • Našli jste v článku chybu?