Menu Zavřít

S lahví opět na palubu

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Letecká doprava

Zákazníkům leteckých společností svitla naděje, že se opět budou moci napít na palubě letadel z vlastní lahve. Zákaz přepravovat v kabině tekutiny a gelové substance o objemu větším než 100 mililitrů by měl padnout v roce 2013. Evropskou komisi k tomu vyzvali poslanci z dopravního výboru europarlamentu a evropský komisař pro dopravu Siim Kallas potvrdil, že s koncem restrikcí počítá. „Bezpečnost je třeba zachovat, ale musí to být pro dobro pasažérů,“ zdůraznil autor návrhu Luis de Grandes Pascual.
Restrikce zavedl Brusel v roce 2006 poté, co britské úřady odhalily „tekutou“ bombu v letadle směřujícím do Ameriky. Nařízení bylo ale od počátku problematické. Dosud totiž neexistuje jasný výklad, co všechno pod něj spadá. Některá letiště proto z obav před terorismem zabavují třeba i polotvrdé sýry.
Zrušení zákazu ovšem neznamená, že by letištní personál ponechal vše náhodě. Právě do roku 2013 by totiž velká evropská letiště měla být vybavena novými 3D skenery, které případnou bombu s roznětkou dokážou odhalit mnohem účinněji než stávající rentgeny. Nadále se nicméně počítá s tím, že prosvícení skenerem, který dokáže pasažéra „svléct“ do spodního prádla, bude možné odmítnout a absolvovat raději klasickou osobní prohlídku.

  • Našli jste v článku chybu?