Restaurace na místě plánované demolice
Vzapadlém rohu Lodecké ulice, nedaleko pražského obchodního domu Bílá labuť, se nalézá útulná restaurace s neobvyklým názvem Červená tabulka. Inspirací pro jeho výběr byl jeden z obrazů Kamila Lhotáka, který má jméno Ohrada s červenou tabulkou. Restaurace vznikla na přelomu roku v domě, který byl původně určen k demolici. A to i přestože má nespornou historickou cenu. Bylo tedy nutné provést jeho celkovou rekonstrukci. Vchod do restaurace vede z malého dvorku, kde je též možné posedět. Celý interiér Červené tabulky působí velice klidným a pohodovým dojmem hlavně díky výjevům z Lhotákových obrazů, které zdobí stěny restaurace. Celý prostor je laděn převážně do zelené a červené barvy. Po usazení ke stolu je každému hostu nabídnuta pozornost podniku – kachní sádlo nebo pikantní tvarůžek s domácím chlebem, který pečou přímo v restauraci. O zaměření kuchyně vypovídá jídelní lístek, který obsahuje hlavně pokrmy z drůbeže, a to i z méně tradičních druhů, jako jsou perličky, křepelky, nebo dokonce pštrosi. Těm, kteří neholdují drůbežím specialitám, je určeno několik jídel z jehněčího masa nebo steak z čerstvého lososa Menu v restauraci má podobu nápisů na červené tabulce. My jsme nejprve ochutnali jeden z teplých předkrmů – marinovaná kuřecí křidélka piri–piri. Host si může vybrat, zda zvolí malou porci (dva kusy), nebo velkou (čtyři kusy). Ze studených předkrmů jsme si objednali selskou krůtí terinu (paštiku) se zeleným pepřem a vlašskými ořechy na želé s portským vínem. Jídelní lístek obsahuje i polévky, a to kachní consommé se sýrovými noky a jemnou zeleninou a kuřecí krém s brokolicí a houbami shi–take. Ceny předkrmů se zde pohybují od 78 do 134 korun. Jako hlavní jídlo jsme zvolili kuřecí třísky s omáčkami sweet and sour a spicy s přílohou bylinkových brambor. I v tomto případě se může každý rozhodnout pro jednu ze tří velikostí porce. Kuřecí maso bylo upraveno do dlouhých silnějších nudliček, obalených v jemném těstíčku. Pokrm byl velice vkusně a netradičně naaranžován, což platí o všem, co jsme v Červené tabulce ochutnali. Naším druhým jídlem byla kachnička po staročesku s variací vinného a jablečného zelí. Ceny hlavních jídel se pohybují od 84 do 425 korun. Vinný lístek obsahuje převážně česká vína, která pocházejí ze sklepů Valtice, Kobylí, Znojmo a Nový Šaldorf. Vedle toho je zastoupeno i několik vín francouzských. Dezertní menu v Červené tabulce není sice nijak rozsáhlé, ale nabídka je poměrně netradiční. My jsme zvolili jablečný koláč s bavorským toppingem (polevou). V nejbližší době bude podnik nabízet i vlastní čokoládové pralinky. Ceny dezertů se pohybují od 44 do 79 korun.