Menu Zavřít

S mazanou odvahou

29. 1. 2010
Autor: Euro.cz

KDU-ČSL může pražského primátora Pavla Béma kritizovat, aniž by se obávala, že to schytá

Už před Vánocemi si Cyril Svoboda a Pavel Bém vyměnili „pozdravné adresy“. Šlo však jen o laškování, když šéf KDU-ČSL vyzval pražského primátora za ODS k odstoupení kvůli projektu Opencard. A Bém se „milému Cyrilovi“, praktikujícímu katolíkovi, revanšoval předhůzkou pěti smrtelných i dalších hříchů, jichž se vznesením křivých obvinění dopustil. Předminulou neděli se však v debatě na ČT 1 střetli nekompromisně. Svoboda byl jedovatě ofenzivní. A Bém, jak poznamenal jeho sok, na tom byl „s nervy špatně“. V ofenzivě Svoboda, „jednička“ pražské kandidátky KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny, pokračuje. Jeho soupeřem bude v Praze také Pavel Bém – sice „dvojka“ kandidátky ODS, ale výraznější postava než její „jednička“ David Vodrážka. Těžkým soupeřem, nutno dodat! Ve volbách do sněmovny v červnu 2006 získala ODS v Praze 48,32, zatímco KDU-ČSL jen 4,85 procenta hlasů. Ostatně Svoboda je jako jediný pražský lidovec poslancem jen díky šťastné okolnosti zvané volební matematika. Při přepočtu lidoveckých hlasů na mandáty totiž tehdy vydaly převislé „zbytky“ z jiných volebních krajů právě na ten Svobodův. To se letos nemusí opakovat!
V Praze je prostě KDU-ČSL dlouhodobě „slabá v kramflecích“. To potvrzuje i fakt, že v zastupitelstvu hlavního města teď nezasedá žádný lidovec. Řečeno jinak, KDU-ČSL může tudíž Béma a ODS, jež v Praze monopolně vládne, kritizovat, aniž by se obávala, že to její lidé schytají přímo. Jako třeba nyní už bývalí radní Markéta Reedová (Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté) a Petr Štěpánek (Strana zelených). Ti tak dlouho do ODS rýpali, až se před odvoláním raději spasili rezignací na funkce. Efekt Svobodovy mazané, protože málo riskantní kritiky přitom může být značný, přesvědčí-li veřejnost, že se Praha pod správcovstvím ODS a osobně Pavla Béma stala „Augiášovým chlévem“ vyžadujícím důkladnou očistu. Dle průzkumu objednaného hlavní kanceláří občanských demokratů by dnes ODS získala v Praze ve volbách do sněmovny jen asi polovinu hlasů, než jich obdržela v červnu 2006. To by citelně stlačilo její celorepublikový volební výsledek!
Jistě o to, a nikoli především o budoucí mandát pro pražského poslance Cyrila Svobodu, jde lidovcům, útočí-li na Béma a spol. Ač spolustraníka Béma nemiluje, vzal ho předseda ODS Mirek Topolánek v ochranu. „Politika Cyrila Svobody a KDU-ČSL přišla české občany na podstatně víc. V Praze se budou všichni předhánět, kdo víc pošpiní ODS. Je to účelová a průhledná předvolební špinavost,“ pravil. A dodal: „To neznamená, že obhajuji komunální politiku v Praze.“ Na kolik nás lidovecká politika přišla, však Topolánek neupřesnil. Jeho obranářská reakce byla paušální a nepřesvědčivá. Paušálně a nepřesvědčivě, protože nepodložena důkazy, však působí i dosavadní Svobodova kritika Béma.
Prohlásí-li totiž Svoboda, že „peníze z Opencard skončily v jachtách a nevím kde“ a že „audity problémy nerozkryjí, dokud tam budou lidé nalomení projekty“, jde o zničující obvinění z korupce jen za podmínky, že šéf KDU-ČSL zveřejní příslušné důkazy. Bémova „oprava“, že projekt Opencard nepozřel 888, ale „jen“ 730 milionů korun, je samozřejmě k smíchu! Extrémně nevýhodné byly pro Prahu dle Svobody i další smlouvy, jež radnice uzavřela – s vodárenskou společností Veolia, znemožňující Praze kromě jiného čerpání evropských dotací na rekonstrukci čistírny odpadních vod, o pronájmu Výstaviště v Holešovicích nahrávající Inchebě anebo o pronájmu paláce Škoda, ačkoli jeho koupě by prý přišla magistrát na čtvrtinu. Podloží-li Svoboda tato zničující tvrzení důkazy, jež má prý k dispozici, Béma „vyřídí“ o několik měsíců dříve, než bude po volbách v primátorském křesle tak jako tak vystřídán. Nač však ten spěch, jestliže dle Svobody Bém prý už fakticky chod pražské radnice neovlivňuje, neboť ji ovládají pražský podnikatel s „dlouhými prsty“ Roman Janoušek a kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. Janoušek je Bémův kamarád a Jančík starostou i místopředsedou pražské ODS díky jakési důvěrné dohodě s Bémem.
Pokud Svoboda nepředloží pro svá tvrzení pádné důkazy, jeho ofenziva proti ODS vyšumí do ztracena a lidovci si uříznou ostudu. Mimochodem proč asi nerozezvučeli své kritické hlasy dříve? Kvůli Veolii mohli už ve volební kampani 2002, kdy to byla aktuální záležitost. A pro jiné podivnosti okolo pražské radnice i později, kdy ještě byli členy pražského zastupitelstva. Nejsou snad kriticky odvážní až poté, co vypadli ze zastupitelstva a nejsou ve vládě?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).