NETRADIČNÍ LÁZNĚ V Chodové Plané letos otevřeli první pivní lázně v Česku. Vyzkoušet se je vydal redaktor Profitu Jaroslav Schejbal. Pověsti o „léčivých účincích“ západočeských pivních lázní dorazily i do redakce týdeníku Profit. A tak jsem na konci května vyrazil do Chodové Plané, kde se lázně a také pivovar Chodovar, pod který patří, nacházejí.
NETRADIČNÍ LÁZNĚ V Chodové Plané letos otevřeli první pivní lázně v Česku. Vyzkoušet se je vydal redaktor Profitu Jaroslav Schejbal.
Pověsti o „léčivých účincích“ západočeských pivních lázní dorazily i do redakce týdeníku Profit. A tak jsem na konci května vyrazil do Chodové Plané, kde se lázně a také pivovar Chodovar, pod který patří, nacházejí. Již na první pohled je zřejmé, že jsem se ocitnul nedaleko českoněmeckých hranic. Město je čisté, domy opravené. O tom, že se místní rodinný pivovar v tomto kraji uchytil, svědčí fakt, že na každé hospodě visí tabule s názvem pivovaru.
RODINNÝ KLAN PLEVKŮ
„První písemná zmínka o pivovaru je z roku 1573. Ale nejspíš tu byl již ve 13. století,“ říká Jiří Plevka mladší, obchodní a marketingový ředitel firmy. Rodinný klan tvoří také Jiří Plevka starší, který je prezidentem společnosti, a jeho druhý syn Jan Plevka, který je v pivovaru sládkem.
Rodina Plevkova zprivatizovala pivovar na začátku devadesátých let a postupně jeho aktivity rozšiřuje. V roce 2000 byla otevřena Restaurace ve skále a od loňského roku je také v provozu hotel s již zmiňovanými pivními lázněmi.
PIVO V KAŠNĚ NENAJDETE Prvním bodem mého programu se stala návštěva vlastního pivovaru. Největším zážitkem byl asi pohled na otevřené kádě kvasícího piva a závěrečná ochutnávka. Pivo nám průvodkyně natočila přímo z kohoutku u místní kašny. Vlastní kašna však bohužel plná piva nebyla.
Poté jsem se přesunul do Restaurace ve skále, kde jsem si pochutnal na vepřových špalcích, samozřejmě připravených na pivu, a k tomu mi přinesli místní specialitu - nefiltrovaný kvasnicový ležák. To vše se odehrávalo v podzemní žulové jeskyni, kam se vejde až 250 hostů. „Hospodu jsme otevřeli proto, aby prodávala produkty pivovaru: pivo a také minerální vodu Ilsano. Nakonec se však proslavila hlavně svojí kuchyní,“ říká Mojmír Prokeš, který je vedoucím hotelu a restaurace.
KOUPELOVÉ PIVO SE PÍT NEDÁ
Třešničkou na dortu mého výletu se samozřejmě staly pivní lázně. Představa, že se budu máchat v pivu, byla skutečně lákavá. „Do vany o objemu 190 litrů se napustí teplá voda a minerální voda Ilsano v poměru jedna ku jedné, pak se tam dotočí asi osm litrů speciálního koupelového piva, které by vám příliš nechutnalo. Neobsahuje totiž skoro žádný alkohol a má takové složení, aby mělo příznivý účinek na lidskou pokožku,“ uvedl však moje představy na pravou míru Prokeš. Přestože je tedy u vany i kohoutek s pivem, jeho konzumace se nedoporučuje. O zážitek dát si pivo ve vaně s pivem však nepřijdete. Do napuštěné kádě, která má i pivní pěnu, vám ho totiž přinese místní personál.
Do roztoku koupelového piva, minerální a teplé vody se navíc přidává drcený chmel, který čistí pokožku a také pivovarské kvasinky, které mají za cíl pokožku vyživovat. POZOR,
NESPRCHOVAT
„Když se do vany ponoříte, voda má 38 stupňů, rozproudí se vám krevní oběh, zvýší se vám krevní tlak a tep, a začnete se potit. Otevřou se vám kožní póry, nečistoty z podkoží se vám vyplavují ven, pročišťuje se vám pokožka. Kysličník uhličitý obsažený v minerální vodě způsobí stabilizaci krevního oběhu a prokrvení až do podkoží. Chmel vám očistí pokožku od nemocných buněk a potom se vám na pokožku mohou přilepit B vitaminy, enzymy, emulgátory z kvasinek a začnou vám tu pokožku vyživovat. Ve vaně jste zhruba 25 minut. Nedoporučuje se po této proceduře sprchovat, kvasinky by se měly nechat působit až do večera. Nebojte se, roztok je sice tmavý, ale nešpiní, takže se stačí trošku opláchnout, aby na těle nezbyl drcený chmel,“ popisuje celý proces Prokeš.
Po vyzkoušení pivních lázní, které vás přijdou na 550 korun, mi nezbývá nic jiného než je doporučit. Zhruba půlhodinka strávená v teplém pivu s pivem v ruce je skutečně uvolňující. Po koupeli si navíc můžete půlhodinku schrupnout v místní odpočívárně.
AŤ SE VELCÍ PEROU
Po této očistě celého těla pokládám Jiřímu Plevkovi otázku, jak vlastně malý regionální pivovar může čelit konkurenci větších producentů s celostátní působností. „Nejrozumnější je nechat giganty, ať si bojují mezi sebou, dávají si navzájem do nosu a vyrábějí svá chuťově neutrální bezpohlavní piva.
Rodinný pivovar v Chodové Plané společně s malými pivovary v Evropě a ve světě plní úplně odlišnou funkci. Malé pivovary zachovávají pro konzumenty rozmanitost nabídky typů a chutí piv charakteristických pro jednotlivé pivovarské země,“ odpovídá Plevka.
Rodina Plevkova se snaží přitáhnout do Chodové Plané turisty - nejen hotelem, lázněmi a restaurací, ale také řadou místních specialit: pivním džemem, šamponem či pálenkou. Pivovar pomáhal také s vybudováním cyklostezek a podílí se na pořádání srpnových pivních slavností. Na konci června se tu bude konat Mistrovství Evropy v koulení sudů.
S pocitem příjemně stráveného dne odjíždím také se vzorky výše zmíněných specialit. Pivní džem je skutečná lahůdka.
NEJVĚTŠÍ RESTAURAČNÍ PIVOVARY
Název výstav v hl
Avar Plus Hlučín 4100
U Fleků 2200
AkciovDalešice ý pivovar 2200
Novoměstský
pivovar 1442
Zámecký pivovar
Dětenice 1200
Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven
SPOTŘEBA PIVA NA HLAVU
země spotřeba
v litrech
ČR 159
Irsko 139
SRN 117
Rakousko 112
Velká Británie 99
Belgie 94
Dánsko 91
Finsko 87
Španělsko 87
Estonsko 83
Pramen: CBMC 2005