Menu Zavřít

S plnou kapsou

11. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Odvolaný prezident obhajuje hospodaření firmy

ČSA hospodařily v uplynulých letech v mimořádně obtížných podmínkách a obstály určitě dobře. Tvrdí to odvolaný prezident Českých aerolinií Miroslav Kůla a dokládá to porovnáním výsledků ČSA s dalšími leteckými dopravci v Evropě.

Na evropské špičce.

Renomovaný odborný časopis Airline Industry uvedl, že ČSA dosáhly v roce 2001 nejlepšího poměru provozního zisku k výnosům ze všech evropských leteckých společností a loni byly v tomto žebříčku třetí, když lépe hospodařily jen SAS a Lufthansa.
Klíčové pro nejbližší budoucnost ČSA je podle Kůly vývoj cash flow a ten by měl být mimořádně příznivý. Exministru Tvrdíkovi předával hotovost na účtu ve výši 1,3 miliardy při velmi optimistickém výhledu. Během nejbližšího roku by hotovost neměla poklesnout pod devět set milionů a na konci roku 2004 by mělo být na účtě dokonce 2,4 miliardy korun. Je to kromě jiného i důsledek toho, že by měly být doplaceny některé leasingové splátky za proudová letadla.

MMF24

Světlé zítřky.

Kůla navíc soudí, že končí těžké období celého odvětví a celý trh nyní půjde nahoru. I díky tomu se podstatně během léta zlepšil hospodářský výsledek ČSA a on předával firmu, která dosáhla na konci srpna zisku ve výši 150 milionů korun. Vzhledem k obvyklému sezonnímu vývoji měla být ziskovost společnosti udržitelná i do konce roku. Bývalý prezident očekává hospodářský výsledek mezi 150 a 200 miliony. Plán ČSA sice počítal se ziskem ve výši zhruba 270 milionů, což se nejspíše nepodaří dosáhnout, nicméně podle Kůly je to důsledkem vývoje na trhu v první polovině roku poznamenané nemocí SARS.

Úskalí honby za produktivitou.

Ani kritizovaný vývoj produktivity práce prý nelze posuzovat jednoznačně negativně. V naturálních ukazatelích, jako jsou počty přepravených osob a tun nákladu, produktivita roste, ale kvůli poklesu cen na celém trhu se tato skutečnost nepromítá ve výnosech. Navíc je produktivita počítaná z provozních výnosů na zaměstnance značně zkreslována vývojem devizového kursu. ČSA inkasují tři čtvrtiny tržeb v zahraničních měnách, čímž jsou druhým největším českým exportérem. Saldo mezi devizovými příjmy a výdaji je přitom vysoce kladné, takže zpevňování koruny výrazně negativně ovlivnilo hospodářský výsledek a ukazatele produktivity. Kůla tvrdí, že by se nynější oslabování koruny mělo na hospodaření ČSA projevit výrazně kladně.
Odvolaný šéf ČSA přitom připouští, že produktivitu práce bylo možné radikálně zvýšit, například odprodejem cateringu a outsorcingem technických úseků. Jenže provedené výpočty prý ukazovaly, že by pozitivní efekt vyprchal do pět let a potom by ČSA už jen rostly náklady. V úvahu přichází i snížení počtu stevardů na palubách a pozemního personálu, to by však zase údajně snížilo kvalitu služeb, protože by se zpomalilo odbavení na letišti i obsluha na palubách a mohlo by to vést k nespokojenosti a odlivu cestujících k jiným leteckým společnostem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).