Menu Zavřít

S plynovodem se vrátí ponorky

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Švédsko

ebf - tip - debata

Liberální švédský deník Dagens Nyheter podrobil ostré kritice připravovanou výstavbu plynovodu Baltským mořem z Ruska do Německa, na který by mělo být Švédsko rovněž připojeno. Poukazuje na to, že projekt je rizikový nejen z ekologického, nýbrž i z politického hlediska kvůli zvyšování energetické závislosti země na Rusku. Místo toho list navrhuje vrátit se k rozvoji jaderné energetiky, jež tato rizika nemá.
Mezi hrozbami vypočítává narušení citlivé rovnováhy životního prostředí v Baltském moři. Na jeho dně navíc leží bezpočet nevybuchlých min a bomb z druhé světové války, které může výstavba potrubí aktivovat. Svařování trub nevyhnutelně přinese do mělkého moře množství jedů a těžkých kovů, které ohrozí život v něm.
Nezanedbatelná jsou i vojensko-bezpečnostní rizika. Plynovod by znamenal umístění životních ruských zájmů bezprostředně před švédské území. S tím by byla nevyhnutelně spojena i zvýšená vojenská přítomnost Ruska v této části Baltu, a to je stěží ve švédském zájmu. Již v uplynulých desetiletích se Švédsko potýkalo s častým „zablouděním“ sovětských ponorek do švédských výsostných vod, v čemž Stockholm viděl pokusy o ruskou špionáž.
„Je nejvyšší čas, aby se Švédsko a ostatní země Evropské unie opět obrátily k atomové energetice. Není přece žádný důvod zvyšovat svou energetickou závislost na Rusku víc, než je nezbytně nutné,“ zdůrazňuje list.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).