Menu Zavřít

S REKORDEM DO PRIVATIZACE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČRa

PRAHA – Valná hromada Českých radiokomunikací (ČRa) bude 19. dubna hlasovat o výplatě dividendy ve výši 324 korun na akcii. Oznámil to minulou středu generální ředitel společnosti Miroslav Čuřín. Dividenda by měla být vyplacena v krátké době po konání valné hromady. Mezi akcionáře bude rozděleno přibližně deset miliard korun – zhruba dvě třetiny z čistého zisku za loňský rok (14,8 miliardy korun).

Rekordní zisk a vysoká dividenda je ovšem zcela zásadně ovlivněna přijatou kompenzací za opci v dceřiné společnosti RadioMobil, uplatněnou konsorciem CMobil. Šlo o částku 535 milionů USD, tedy zhruba 22 miliard korun. ČRa získaly sice peníze, ale zároveň brzy ztratí v Radio–Mobilu dosavadní rozhodující akciový podíl (snížení z 51 procent na 39,2 procenta). RadioMobil meziročně zvýšil zisk z 865 milionů na 1,7 miliardy. Tržby tohoto mobilního operátora vzrostly z 10,9 na 17,8 miliardy korun, což znamená nárůst 62,4 procenta. Další dceřiná společnost Contactel je zatím stále ve ztrátě. Poskytovatel připojení k internetu a alternativní telekomunikační operátor skončil rok 2000 provozní ztrátou 668 milionů korun. Manažeři Contactelu uvádějí, že s podobným výsledkem se počítalo a nevymyká se nijak z byznysplánu. Výnosy firmy dosáhly 213 milionů korun.

MMF24

České radiokomunikace by ještě v prvním pololetí měly získat nového majoritního vlastníka. Do minulého pondělí mohli čtyři finalisté výběrového řízení předat své nabídky privatizačnímu poradci. Jak týdeník EURO minulý týden z ověřených zdrojů uvedl (EURO 11/2001), kvarteto uchazečů tvoří firmy Tele Danmark, NTL, Crown Castle a CEETV. Informace o jiných uchazečích, které se v médiích také objevily, nejsou pravdivé. Stále není ovšem zřejmé, kdo z uvedené čtveřice ve stanoveném termínu nabídku skutečně podal. Konkrétní informace zatím nemají ani státní úředníci a manažeři, kteří jsou privatizačnímu procesu velmi blízko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).