Menu Zavřít

S trampingem v krvi

10. 9. 2018
Autor: Euro.cz

Čižický Bizon kombinuje dobře zvládnuté řemeslo a příjemnou lehkomyslnost

Jestli se něčeho Helena Čermáková nemůže dočkat, pak je to letošní 27. říjen. To chce pivovar Bizon Čižice oficiálně představit rozšířenou kapacitu a novou větší varnu, kde bude mít sládková větší prostor a přehled. Výrobu by měla sledovat z proskleného velínu připomínajícího vysněnou Hujerovu budku z filmu Marečku, podejte mi pero. „Dneska vařím dvě várky denně,“ popisuje Čermáková, jak je současná nevelká technologie v jednom zápřahu.

V Čižicích nepracuje kdovíjak dlouho. Před několika měsíci vystřídala Luboše Svobodu, který tu vařil delší čas. „No, bála jsem se,“ vzpomíná Helena Čermáková s úsměvem na chvíle, kdy zůstala ve varně sama. „Původně jsem se sice řemeslu vyučila a pak nastoupila do lahvárny vPrazdroji, jenže potom jsem dalších dvacet let dělala něco úplně jiného,“ vysvětluje.

Zakladatel minipivovaru Robert Beneš si svou sládkovou chválí. Ještě než si spolu sedneme ke stolu u výčepu s jedenácti kohouty, pyšně přináší lahváče s názvem Sedící Bizon. „Jako jsou ležáky, tohle je seďák,“ směje se nad pivem vyrobeným speciálně pro kapelu The Tap Tap.

Benešovi se prý do Čižic dostali díky svému dědečkovi, který tu v roce 1939 zakládal trampskou osadu, a dnes zde má skoro celá rodina chaty. „Žil tu náš kamarád Bizon, rád pil a měl cukrovku, našli jsme pro něj varničku,“ popisuje Beneš, jak se pivovar 28. října 2011 rozjel a kde podnik přišel ke svému jménu. Značka za tu dobu urazila dlouhou cestu, v současnosti na její piva narazíte v síti obchodů Makro i v internetové samoobsluze Košík. „Přes léto je to tady v Čižicích super, vedou tudy cyklostezky,“ odpovídá Beneš na moji otázku, kdy se tu vypije nejvíc piva.

Cesta časem

První, co jsme v minipivovaru asi patnáct kilometrů od Plzně ochutnali, byl výčepní Bizon 10°. Světlé pivo se 3,9 procenta alkoholu přináší těžší sladovou vůni, v chuti je plné. Syté výčepní působí svěže a má výrazný říz. Někdo by možná řekl, že jde o vynikající nešizenou desítku, a já budu souhlasit.

Mé pozornosti neunikla ani Nostalgie 77 s podtitulem „ležák na cestu časem“. Jde o světlou dvanáctku nabitou 4,3 procenta alkoholu, jejíž recept vychází z návodu z roku 1977. Zdobí ji velmi výrazná hořkost a říz a velice dobrá pitelnost.

Takže i když má řada lidí Bizona uloženého jako experta na svrchní kvašení a speciály, i to klasické „čižické spodní“ si zaslouží pozornost. #

Pivovar Bizon Čižice 76 Sládková: Helena Čermáková Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: výčepní Bizon 10° s plnou chutí Prodej piva: ve skleněných lahvích v pivovarské restauraci Otevřeno: Po-Čt 16.00-22.00, Pá 16.00-00.00, So 12.00-00.00, Ne 12.00-22.00

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?