Menu Zavřít

S uherským temperamentem

24. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Největší plochy vinic jsou na jihu

MMF24

Dostáváme se na jih země, kde jsou největší plochy maďarských viničních tratí. Projdeme se po dvou regionech, spoluvytvářejících obraz vinařské současnosti našeho někdejšího souseda.
Pět stovek hektarů, rozložených ve třech oddělených částech, většinou pokrývajících malebně zvlněné stráně oblých pahorků nevysokého pohoříčka, které dalo název celé této oblasti – Mecsekalja.
Pécs je území, které obtáčí město téhož jména. Vinice se tu škrábou vzhůru po úbočí nejvyšší zdejší hory, téměř sedmisetmetrové Pécsvárad. Z odrůd, které mají na vápenitých půdách a díky příjemnému, téměř středomořskému klimatu dobré podmínky k růstu, jsou tu ke spatření hlavně Chardonnay, Cirfandli, Olasz rizling – to z bílých, modré reprezentují zejména Cabernety a Merlot. Z tradičních místních objevíme ve vinicích nejvíce keřů sorty Bíbor kadarka.
Další částí oblasti je Versend, kde se pěstují především ryzlinky a Sauvignon, doplněné „domácími“ sortami Cserszegi fûszeres, Hárslevelû a Juhfark. Z modrých potom Kékoportó, Kadarka nebo Zweigelt.
Třetí, jihovýchodně ležící Szigetvár již proniká do nížiny na samotné hranici s Chorvatskem a domovem tu jsou Chardonnay, Merlot a Pinot noir, z vlastních tu dobře vyzrávají hrozny odrůd Hárslevelû, Zenit, Karát i Kékoportó.
I zde se rekrutují producenti, kteří ve své nabídce předkládají vína přitažlivých vlastností. Takovým je vedle jiných i Mohács környéki Cirfandli ze sklepa Eberhardt György – Movin KFT. K lepším patří i Vaskapu Kastély kadarka od Dreyer Domaine Viticole nebo Kékfrankos 2000, který předkládá Nádasdi Borház.
Druhá oblast, která je dnes „na řadě“, od severu těsně obemyká hranici s Chorvatskem a Jugoslávií, vinice se zde rozléhají na ploše šestnácti set hektarů a jmenuje se Villány-Siklós.
Území je situováno do pohraniční nížiny, jen málo z vinic se rozkládá na pahorcích pohoří Villány. Vinohrady jsou osázeny především modrými odrůdami, kterým se na zdejších vápenitých podložích i půdách s jílovitým obsahem a díky teplému klimatu vede velice dobře. Zastoupeny jsou hlavně Kékoportó, Cabernet sauvignon, Cabernet franc a Pinot noir. Bílá vína hrají v oblasti druhé housle, nemají váhu červených a připravují se zejména z hroznů Chardonnay, Hárslevelû, Olasz rizling, Rizlingszilváni nebo Zengõ. Mezi atraktivní sorty, jinde v zemi nepěstované, patří Morner (Medoc) noir.
Nabídku vín, která rozhodně stojí za zmínku, představuje produkce sklepa Bock Pinze Panzió. Z ní nelze vynechat Villányi Merlot ´98 nebo Sklósi Chardonnay barrique ´00. Dalším vínem s přívlastkenm „velké“ je Cabernet Franc barrique ´98, které se zrodilo ve vinařství Bajor Családi Pincészet.
Dnešní vzorky pro nabídku jsem nalezl opět v podniku Szőlőskert RT. Nagyréde. Prvním je Chardon-nay 2000, víno barvy a jasu sluncem prozářené horské bystřiny, které v kytce nabízí komlpex vůní, pro odrůdu tolik typických. Patrný tón zeleného jablka hraje prim, dotahován vůní nazrálých hroznů. Ovocitý charakter chuti je umocněn stopou cukru a ovlivněn silou přítomného alkoholu. A decentně, jen zpovzdálí, se prosazuje lehký nádech vanilky a ušlechtilého dřeva.
Dalším v pořadí je Cabernet Sauvignon, ročník 2000. Excelentní jiskra v temně nachové barvě je jeho prvou vizitkou. Buket nabízí obsažnou, vůni širokého spektra, kde v popředí zřetelně dominují tóny tmavého ovoce a natrpklý výraz kasisu. Chuť zaujme svým výrazným dojmem, v němž hladivé prvky charakteru ovocného kompotu jsou „zdrsněny“ tříslovitým dozvukem v předlouhém doznívání, plném uherského temperamentu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).