Menu Zavřít

Šachmat americkým F-35? Ruská stíhačka s umělou inteligencí má být hotova během pětiletky, dle zkušeností je to ale nereálné

26. 7. 2021
Autor: Rostech
  • Vladimir Putin na moskevském aerosalonu MASK-2021 slavnostně odhalil maketu nové superstíhačky, s níž chce Rusko konkurovat americkým strojům F-35 Lightning II

  • Nese prozatímní označení Šachmat, je vyvíjená firmou Suchoj a bude disponovat technologií Stealth

  • První let je plánován na rok 2023, sériová výroba by měla být zahájena o pouhé tři roky později. Zkušenosti nicméně ukazují, že takový termín není příliš reálný

  • Stroj, jehož avionika bude disponovat „umělou inteligencí“, půjde údajně přestavět též na zcela bezpilotní verzi

  • Rusko chce stroj především vyvážet do zahraničí. Cílí na zákazníky v Asii i v Jižní Americe

Ta paralela je zjevná už od dob studené války. Letouny F-86 Sabre měly své protějšky v sovětských strojích MiG-15, slavné „ef patnáctky“ pro změnu v Suchojích Su-27, zatímco obávané jaderné bombardéry Tupolev Tu-160 jsou zase zrcadlovou kopií „západních“ strategických nosičů B-1 Lancer. Je proto zcela logické, že i nejmodernější americká stíhačka současnosti, letoun F-35 Lightning II, se musel dočkat své ruské protiváhy. A tu Moskva představila právě v uplynulých dnech.

Její označení v sobě žádné číslo nemá, státní konglomerát Rostech ji pojmenoval jednoduše Šachmat. Tedy zatím – protože dříve či později s největší pravděpodobností nějaké oficiální označení dostane. Co tím chtěla Moskva nyní dát najevo, je ale zcela zřejmé. Má se jednat o lehký jednomotorový stroj, který předčí všechny ostatní a stane se plnohodnotným konkurentem již zmíněného Lightningu.

Za Šachmatem stojí konstruktérská firma Suchoj, spadající pod uvedený státní podnik Rostech, respektive jemu podřízenou Sjednocenou leteckou korporaci. K představení stroje došlo během uplynulého týdne na ruském aerosalonu MAKS-2021. U jeho odhalení byl přítomen sám prezident Vladimir Putin. Na akci zaznělo, že k prvnímu letu tohoto „neviditelného“ letadla dojde do dvou let s tím, že o pouhé tři roky později se rozjede i sériová výroba.

Nejmodernější stíhačka má ovládání hlasem a dotykem. Piloti si na něj stěžují stejně jako řidiči aut
Přečtěte si také:

Nejmodernější stíhačka má ovládání hlasem a dotykem. Piloti si na něj stěžují stejně jako řidiči aut

Takové informace je však potřeba brát s určitou rezervou. Oznámení o zahájení prací na zbrusu novém lehkém taktickém letounu bylo učiněno teprve loni v dubnu, což mimo jiné znamená, že na nedávném veletrhu nebylo vystaveno nic jiného než obyčejná maketa.

Dalším faktorem podporujícím tuto myšlenku je fakt, že vývoj Lightingu, jemuž má být Šachmat primárním soupeřem, trval de facto 10 let a že taková doba je vlastně v dnešní době i jakýmsi standardem. Jinými slovy, pokud by se ruským inženýrům podařilo nějakým zázrakem stanovené lhůty dodržet, byla by to pro Suchoj, ale vlastně celý tamní letecký průmysl naprostá bomba. Tím spíš v kombinaci s jeho cenou, která má dosáhnout maximálně 30 milionů dolarů (přes 650 milionů korun). To je o více než 100 milionů dolarů méně, než za kolik se dá se vším všudy pořídit „áčková“, tedy nejlevnější varianta letounů F-35.

Letadlo, které se obejde i bez pilota

Ačkoliv je vývoj Šachmatu teprve v úvodní fázi, několik informací o jeho avizované výkonnosti a schopnostech na veřejnost již prosáklo. Předně je potřeba vyzdvihnout, že půjde o stroj takzvané páté generace, do kteréžto kategorie spadají především ta letadla, jež jsou díky svému tvaru neviditelná, respektive těžko zjistitelná radary. Aby toho bylo letadlo schopno, je nutné ukrýt jednotlivé zbraňové systémy „dovnitř“. To Šachmat umí, totiž bude umět.

Web Popular Mechanics v této souvislosti akcentuje fakt, že letoun unese rakety a bomby nejrůznějších typů a druhů, od neřízených po naváděné radarem i infračerveným paprskem, od protiletadlových přes rakety vzduch-země až po ty protilodní. Mimo jiné má jít o střely RVV-MD a RVV-SD, tedy upravené verze raket R-73, respektive R-77 krátkého a středně dlouhého doletu. Dále se pak jedná o střely určené k ničení cílů na zemi a na vodě Kh-38MLE či Kh-59MK nebo třeba laserem naváděné bomby KAB-250LG-E. Celková nosnost stroje činí podle severu The Drive 15 tisíc liber, což se rovná 6 750 kilogramů.

Zabudovaná avionika v čele se s radiolokátorem AESA umožní pilotovi zaměřit až šest různých cílů najednou. Ve snaze mu jeho práci v kokpitu stíhačky usnadnit hovoří inženýři rovněž o vestavěné „umělé inteligenci“. Co přesně tím mají na mysli, ale známo není. To samé platí o tvrzení, že letoun bude teoreticky možné předělat na ryze bezpilotní (úprava na dvoupilotní verzi je oproti tomu uvěřitelná o poznání víc).

Extrémně manévrovatelný i extrémně rychlý: Boeing ukázal vojenský vrtulník budoucnosti
Přečtěte si také:

Extrémně manévrovatelný i extrémně rychlý: Boeing ukázal vojenský vrtulník budoucnosti

Šachmat bude disponovat vlastnostmi STOL letounu, takže bude schopen vzlétnout i na velmi krátké dráze. Která pohonná jednotka v něm bude zabudována, je aktuálně předmětem spekulací. Její tah se má pohybovat mezi 14,5 až 16 tisíci tun, a tak v úvahu připadají hned dvě. Buď proudový motor Saturn AL-41, který pohání i Suchoj Su-57 – jiný ruský letoun páté generace, nebo teprve vyvíjený Izdělije 30.

Co se samotné výkonnosti týče, letadlo má být schopno letět až 2500 kilometrů v hodině, tedy dvakrát rychleji než zvuk. Jeho dolet činí tři tisíce kilometrů, přičemž v bojových podmínkách se zkrátí o polovinu. Šachmat dostoupá do výšky 16 500 metrů a je konstruován až osminásobné na kladné přetížení.

Na export

Na jaký trh bude Rusko se svými novými „Súčky“ cílit, bylo naznačeno během slavnostního odhalení – má jít především o vývozní artikl. Zpravodajská agentura Reuters v této souvislosti zmiňuje země Středního východu, asijsko-pacifického regionu a Jižní Ameriky. Konkrétně by se mělo jednat o Spojené arabské emiráty, Indii, Vietnam či Argentinu. Pokud se vyvíjený prototyp během letových zkoušek plánovaných na roky 2023 až 2025 osvědčí, měl by jich Suchoj v horizontu následujících 15 let vyrobit celkem na 300 kusů.

Americké letectvo ukázalo další vizualizaci neviditelného bombardéru B-21 Raider. Vzlétnout by měl už za necelý rok
Přečtěte si také:

Americké letectvo ukázalo další vizualizaci neviditelného bombardéru B-21 Raider. Vzlétnout by měl už za necelý rok

Takové úvahy jsou nicméně poněkud předčasné. Nejprve bude zapotřebí sehnat finanční prostředky na další vývoj – ať už ze strany Moskvy, nebo zahraničních obchodních partnerů.

ebf - tip - debata

Cílení na tržní niku v podobě lehkých, a hlavně levných taktických letounů disponujících technologiemi Stealth by se v případě Šachmatu mohlo teoreticky ukázat jako trefa do černého. Otázkou je, zda se Rusům podaří uspět v ostré konkurenci ze strany jihokorejských a tureckých inženýrů, kteří na svých strojích KF-21 Boramae, respektive TAI TF-X potenciálně schopných plnit velmi podobné úkoly již nějaký pátek pracují. Dozvědět bychom se to měli během příštích pěti let. I když to spíš bude o něco déle.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).