Menu Zavřít

Samá béčka

23. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Velká trojka

WT100

PRAHA (tpk) - Ratingová agentura Standard & Poor's nevidí budoucnost detroitské velké trojky nijak radostně. V minulém týdnu se od ní General Motors, Ford Motor i DaimlerChrysler dočkaly negativního výhledu. Dlouhodobý rating se měnil pouze u jednoho z nich – DaimlerChrysleru. Situace v automobilkách však spíše jen odráží neslavný stav automobilového průmyslu.
Světová jednička General Motors z porovnání vyšla nejlépe. Udržela si rating BBB hlavně díky výraznému pokroku v oblasti konkurenceschopnosti na severoamerickém trhu. Agentura Standard & Poor's ocenila, že automobilka snížila náklady, zvýšila produktivitu a uvedla několik úspěšných modelů. Analytici předpokládají, že by General Motors měly vykázat na konci letošního roku čistý zisk ve výši 2,9 miliardy dolarů, o miliardu méně než za loňský rok.
U Fordu Motor agentura začala zkoumat dlouhodobý rating BBB kvůli možnému snížení. Zároveň však Standard & Poor's v prohlášení uvedla, že podobný krok neočekává. Zkoumání potrvá zhruba měsíc a vedly k němu pochybnosti nad schopností automobilky vyrovnat se se vzrůstající a přiostřující se konkurencí na trzích v Evropě a v Severní Americe.
Na rating BBB se dostal rovněž DaimlerChrysler, jemuž jej Standard & Poor's snížila z předchozího BBB+. Důvodem byly vyhlídky německo-amerického koncernu na trzích ve Spojených státech a Kanadě a zejména kondice značky Chrysler. Její prodeje v USA se během letošního roku kontinuálně snižují a Chrysler nestačí držet krok s konkurencí.

  • Našli jste v článku chybu?