Téměř před rokem jsme na tomto místě předpovídali, že až se do Brazílie vrátí winemakeři poslaní „na zkušenou“, projeví se to významným růstem kvality. A prognózy se vyplnily! Na všech významných světových přehlídkách posbírali pěknou řádku nejvyšších ocenění a některá červená z produkce země fotbalových kouzelníků zaujímají pevné pozice v nabídce prestižních restaurací po celém glóbu. Kupáže přichystané Francouzem Michelem Rollandem ve sklepích společnosti Miolo se zase stávají cennými „úlovky“ všech sběratelů atraktivních vín.
Ocenění se v posledních letech kupodivu dostává i brazilským vínům šumivým. Kupodivu, jen když si odmyslíme více než stotřicetiletou tradici jednoho z vyhlášených sklepů v přípravě tohoto segmentu. Na základě atraktivnosti „bublinek“, rostoucího zájmu konzumenta a malého objemu produkce na kontinentu se i ostatní jali úspěšné „sektaře“ následovat. Letos se dostavily první výsledky, které svědčí o smysluplnosti jejich počinu. Díky společnosti Cosmopolitan Brazilian Wines, která byla po dlouhou dobu nejúspěšnějším obchodním partnerem vinařů v Brazílii, máme možnost sekty „ocejchované“ zlatem a stříbrem z prestižních výstav okusit i u nás. Dnes to bude jedno ze stříbrných na Concurso effevrescents du Monde 2006 v zemi, která dala „bublinky“ světu, ve Francii.
Prosecco Salton Brut. Lehká barva, čirý, jiskřivý vzhled a řada perliček, které dlouho, velice dlouho dravě stoupají vzhůru. V kytce převládá hroznovitá vůně, nepříliš široká, zato intenzivní. V chuti se projeví příjemné valéry hroznu a ovoce, podporované hodně vzadu „štychem“ mandlové nahořklosti. Nepatrně vyšší podíl cukru eliminuje důrazná kyselinka, která však neuzurpuje, jenom pozvedá doušek k mimořádně svěžímu, lahodícímu vyznění. Perlička, přece jen trochu „hrubšího zrna“, jako by chvilkami „utrhla“ vínu chuť, v samém závěru však, když její agresivita poleví, dostane odeznění vcelku vyladěný živý závěr. Víno si svým živoucím, nijak složitým a pikantním výrazem nezadá se svým slavnějším příbuzným z okolí Trevisa, kde je tato odrůda doma. Je i důkazem toho, kterak Nový svět boří mýty. Odrůda Prosecco byla totiž doposud považována za jedinečný fenomén právě a jenom italského Benátska.