Menu Zavřít

Samé dobré zprávy

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Získat vlastní akcie nebude pro energetický koncern jednoduché

Ve vládou schváleném úmyslu prodat sedm procent akcií ČEZ, tedy zhruba 41,5 milionu jejich kusů, je jistot zatím poskrovnu. Z prvních náznaků to však vypadá, že nejen prodej, ale i následná snaha o odkup vlastních akcií ze strany ČEZ se stanou příběhem, na němž vydělají obě strany, tedy stát i akcionáři koncernu.

Dobrý příklad.

Na rozdíl od prvních úvah z loňského podzimu, kdy ve hře bylo vyhlášení dobrovolného odkupu akcií společností ČEZ, případně pozvolný prodej prostřednictvím burzy, situace nyní spěje k metodě zrychleného prodeje akcií organizované poradcem. Jde o způsob prodeje, který se v minulosti v tuzemsku již jednou osvědčil. Použil ho na podzim 2003 bývalý vlastník Českého Telecomu, konsorcium TelSource. „TelSource poskytl státu návod, jak provádět rychlou privatizaci bez skandálů, a ještě přispět k rozvoji kapitálového trhu,“ napsal tehdy po dokončení prodeje týdeník EURO (49/2003). TelSource tehdy získal za svých 27 procent akcií 22 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard korun méně, než nyní očekává stát za své akcie ČEZ. Celá transakce přitom při prodeji metodou zrychleného úpisu netrvala dlouho. Organizátoři tehdejší transakce - investiční banky Morgan Stanley, Credit Suisse First Boston a Patria Finance - shromažďovali tři dny poptávku investorů a poté stanovili cenu. Ta byla zhruba o pět procent vyšší, než trh očekával, a jen o pět procent pod cenou, za niž se tehdy akcie telekomunikační firmy obchodovaly na burze. Akcie Telecomu začaly po zvýšení likvidity na burze růst a za rok od uvedení na ni vydělaly investorům čtyřicet procent. Růstem kurzu reagovaly v minulosti akcie většiny firem, které byly ve světě touto metodou odstátněny.

Nezvýhodňovat.

Optimismus pozorovatelů transakce, především investičních bankéřů a velkých investorů, že nakonec bude zvolena metoda zrychleného úpisu akcií, pramení z tvrzení ministrů v komentářích, že nechtějí při prodeji nikoho zvýhodňovat. Prodej státního podílu tak není přímo navázán na ochotu ČEZ své akcie odkoupit.
ČEZ se však snahy odkoupit vlastní akcie nevzdává a tvrdí, že se bude snažit získat až deset procent akcií prostřednictvím burzy bez ohledu na zvolenou metodu odprodeje státního balíku. Pro trh tato informace představuje druhou jednoznačně pozitivní zprávu. Odkup vlastních akcií by vedl ke zlepšení kapitálové struktury ČEZ. Firma totiž v současnosti není optimálně zadlužena. Její zadlužení vzhledem ke jmění dosahuje jen 30 procent. Dopad na valuaci by byl pozitivní, protože místo kapitálu by se zvýšila váha levnějšího dluhu. A kdyby následně ČEZ o vykoupené množství akcií snížil vlastní jmění, projevila by se operace příznivě i v dopadu na hodnotu majetku připadajícího na akcii.

Za měsíc vše jasnější.

Zhruba za měsíc by mělo být jasnější, jak bude vypadat prodej, který by měl přinést do veřejných rozpočtů více než 31 miliard korun. Na konci dubna se totiž uskuteční valná hromada ČEZ, jejímž hlavním bodem bude schválení výplaty dividend za loňský rok a požadavek managementu na zpětný odkup akcií.
Do té doby vykrystalizuje i postoj vlády. Ta již dala najevo, že v brzké době vybere právnickou osobu, která prodej zajistí. Teoreticky sice může jít o firmu, která by zadávala prodejní příkazy obchodníkům s cennými papíry operujícími na pražské burze, ale ve skutečnosti půjde spíše o poradce, který zajistí prodej formou zrychleného úpisu akcií. Argument, proč by nakonec měly být zvolena právě tato metoda, zní, že při ní si stát na rozdíl od prostého nabízení akcií na burze může určit podmínky transakce. Kromě minimální ceny úpisu mezi ně může patřit například i to, že každý ze zájemců o akcie může získat jen jejich omezené procento. Což je také tvrzení, jež učiní prodej přijatelnější i pro opoziční sociální demokraty a ekonomy, kteří se obávají, že při odprodeji akcií na burze může celý balík vykoupit například ruský Gazprom.

CIF24

Investiční doporučení pro akcie ČEZ Datum - Kdo vydal doporučení - Nová cílová cena (v korunách) - Investiční doporučení

  • 22. 3. 2007 CAIB 1092 koupit
  • 28. 2. 2007 KBC/Patria 1086 koupit
  • 26. 2. 2007 BH Securities 1032 akumulovat
  • 23. 2. 2007 Komerční banka 1002 držet
  • 22. 2. 2007 Sal. Oppenheim 1000 neutrální
  • 22. 2. 2007 Erste Bank/ČS 989 držet
  • 9. 1. 2007 ING 1007 držet
  • 5. 1. 2007 Merrill Lynch 1200 koupit

Pramen: www.ipoint, ČEKIA

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).