Menu Zavřít

ŠAMPAŇSKÉ TEKLO PROUDEM

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Dow   Jones

Makléři na věhlasné newyorské burze cenných papírů měli minulý týden důvod k oslavě. Cenový ukazatel nejprestižnějšího kapitálového trhu - index Dow Jones - totiž překonal v úterý magickou desetitisícovou hranici. Hlavní ukazatel amerického akciového trhu tak završil bezprecedentní čtyřapůlletý růst, kdy se jeho hodnota téměř ztrojnásobila.

Po úterním historickém výstupu však začali investoři vybírat zisky a index poklesl mírně pod desetitisícovou hladinu. Podle makléřů však není důvod k pesimismu a další dlouhodobý růst je prý více než pravděpodobný.

ebf - tip - debata

Historický milník pomohly indexu Dow Jones překonat především příznivé ziskové vyhlídky amerických firem. Například akcie chemické společnosti Union Carbide posílily o značných pět procent poté, co firma oznámila, že čeká v prvním čtvrtletí to hoto roku dobré výsledky. Dow Jones prorazil hranici 9000 bodů poprvé loni v dubnu, v době globálních finančních otřesů však v září a říjnu klesl pod 7500 bodů. Zpět nahoru hnala americké akcie víra investorů v nadále silný a přitom neinflační růst a merické ekonomiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).