Přejedli jste se tradiční nečeské pochoutky trdelníku či unifikovaných párků? Že si v centru Prahy není možné dát něco rychlého a lepšího? Ale kdeže.
V úplném středu metropole, nedaleko Pražského hradu a ještě blíže americké ambasádě, se v ulici Tržiště ukrývá nenápadný podnik San Carlo. Je trochu stranou davu turistů, ale bývá zde po celý den plno. Na místo se nicméně vyplatí chvíli počkat.
San Carlo má v Praze dva podniky, oba jsou zaměřené na pravou neapolskou pizzu. Menší restaurace se nachází na Novém Městě, ta větší, na kterou jsme se zaměřili, působí paradoxně trochu těsněji.
Nízké klenuté stropy, hosté, ač sedí u různých stolů s bíločervenými
kostkovanými ubrusy, jsou velmi blízko u sebe, lehký podkres hudby, obrazy na stěnách… Jasný odkaz na italskou restaurační tradici. Při vstupu do restaurace váš pohled jistojistě padne na dominantní kulatou pec na pizzu, navzdory dnes módním pecím na dřevo je tato vytápěná elektřinou.
Menu je rozděleno do tradičních položek na předkrmy, polévky, saláty, těstoviny, pizzy, plněný chléb focaccia a dezerty. Z předkrmů nás zaujala jemná polévka zuppa di cozze (ze slávek s cherry rajčaty) – těžko říct, proč se neobjevuje v položce polévky, ale předkrmy –, z polévek jsme pak zkusili klasiku: zuppa di pomodoro, rajčatovou polévku s pestem. Obě jídla jako start skvělá. Z hlavních jídel jsme samozřejmě museli vyzkoušet místní vyhlášenou pizzu, výběr padl na quattro formaggi za 275 korun (mozzarella, parmezán, gorgonzola, provola) – bez nadsázky jeden z nejlepších čtyřsýrových koláčů, které jsme v Česku měli možnost ochutnat – a druhou pizzu jsme si ne chali doporučit obsluhou. Ta mimochodem ne úplně dobře vládne česky, a když nás číšník po usazení oslovil rovnou anglicky – byli jsme v restauraci jediní Češi –, zůstali jsme už u angličtiny. Na doporučení obsluhy jsme si tedy dali pizzu s názvem alla Giorgio za 295 korun (rajčatová omáčka, mozzarella di bufala DOP, ančovičky, olivy, oregano). Stejně jako první volba měl i tento koláč chuťově skvěle vyladěné těsto s charakteristickými puchýřky, možná trochu slanější s velmi širokými okraji, které ne každému strávníkovi mohou vyhovovat. V nápojovém lístku jsou v nabídce jen tři rozlévaná vína – červené Rosso Toscana, bílé Chardonnay a Prosecco. Patrně největším zádrhelem restaurace je nabízené pivo.
Malastrana Original Pils se opravdu nepovedlo, ale to je zase na hodnocení v jiné publikaci.
San Carlo ? Tržiště 7, Praha 1 ? t: 703 337 317 ? www.sancarlo.cz