Menu Zavřít

Sarkozy zatím v suchu

16. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Francie

WT100

Ve Francii se půl roku před prezidentskými volbami vyostřil boj mezi hlavními rivaly. Robert Bourgi, právník a neoficiální poradce Nicolase Sarkozyho, obvinil bývalého premiéra Dominiqua de Villepina, že v letech 1997 až 2005 přijímal tučné úplatky od afrických vůdců. Kromě něj měli tehdejší vládci bývalých francouzských kolonií posílat „kufry peněz“ také exprezidentovi Jacquesovi Chirakovi a tehdejšímu vůdci extrémně pravicové Národní fronty Jeanu-Marie Le Penovi. Peníze údajně pocházely ze Senegalu, Burkiny Faso, Pobřeží slonoviny, Konžské republiky a Gabonu.
Přestože Bourgi svá tvrzení nemůže doložit žádnými důkazy, obvinění přišlo ve značně nevhodné době. Villepin byl právě teď zproštěn předchozího obvinění, v němž měl před šesti lety poškodit svého tehdejšího politického soupeře Sarkozyho. Toho se měl dopustit tím, že nezabránil zveřejnění falešného seznamu majitelů tajných kont v lucemburském peněžním ústavu Clearstream, kam údajně proudily úplatky za prodej francouzských fregat Tchaj-wanu v 90. letech. Seznam obsahoval i jméno současného francouzského prezidenta.
Villepin nařčení od Bourgiho odmítá a tvrdí, že jde jen o další fázi předvolebního boje mezi ním a Sarkozym. Volby se budou konat na jaře příštího roku a Villepin v nich bude kandidovat za novou pravicovou stranu Solidární republika. Stávající prezident by se mohl obávat, že mu přebere část pravicových voličů.
Elysejský palác Villepinovu interpretaci ovšem jednoznačně odmítá. A podle deníku Figaro opravdu není pravděpodobné, že by Bourgi jednal na objednávku Sarkozyho. Villepin, kterému poslední průzkumy přisuzují šance na zisk tří až šesti procent hlasů, prý nepředstavuje velkou hrozbu.
Navíc samotného Sarkozyho může rozpoutaná lavina smést. Přestože ho Bourgi ze seznamu uplácených politiků vynechal, lidé z okolí Chiraka tvrdí, že africké peníze přišly i na kampaň současné hlavy státu. Takové dohady určitě Sarkozy neměl v plánu rozdmýchat. Svou roli momentálně vidí v angažmá při záchraně eurozóny, na kterou se potřebuje plně soustředit. A nepochybně doufá, že mu právě tato aktivita může u francouzských voličů přinést řadu plusových bodů. (baj)

  • Našli jste v článku chybu?