Menu Zavřít

Šarlatáni

17. 12. 2017
Autor: Redakce

„Žádní šarlatáni na půdu zdravotnických zařízení nepatří, a na akademickou půdu už vůbec," pravil prezident lékařské komory MUDr. Kubek na adresu Fakultní nemocnice Hradec Králové, která provozuje kliniku tradiční čínské medicíny.

Střih: Pár hodin nato zveřejnili výzkumníci z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny v prestižním časopise Nature svůj objev, podle nějž dokáže desítky let známý lék antabus používaný při odvykacích kúrách alkoholiků, ničit nádorové buňky. Co by asi tak Kubek řekl třeba před rokem o lékaři, který by rakovinu léčil antabusem? Nejspíš by na hodinu vyletěl z komory.

Kubek může mít samozřejmě pravdu, že v Hradci jde o kšeft nějaké partičky s vazbami do politiky, nicméně ta snadnost, s jakou prohlašuje za šarlatána každého, kdo pochybuje o „nevyvratitelných“ pravdách naší vědy a hledá jiné cesty, je projevem absolutního nedostatku pokory, nemoci u lékařů zvláště rozšířené.


Pavěda, nebo seriózní výzkum? Umělá inteligence rozpozná homosexualitu

Technologie rozpoznávání obličeje, ilustrační foto


To, že naše věda dosud nepopsala a netuší, jak a proč fungují stovky a tisíce procesů v přírodě, přece neznamená, že ty procesy neexistují, jednou je třeba jako v případě toho antabusu naše věda popsat dokáže. Podobně je třeba přistupovat i k prastarým metodám léčby, jako je tradiční čínská medicína. To, že většinou nemáme zdání, jak funguje, přece neznamená, že nefunguje vůbec. Pokud by spoustě lidí nepomohla, asi by ta tisíciletí ve zcela tržních podmínkách nepřežila. A jestli je to placebo efekt? Pokud ano, tak sem s placebem. Mimochodem také netušíme, jak a proč placebo efekt vlastně funguje. Není to zdaleka jen záležitost medicíny. Vždyť třeba také nerozumíme tomu, jak dokázali pralidé opracovat pazourek na ostří, k jehož vyrobení bychom dnes potřebovali laser. A budeme snad tvrdit, že ty pazourkové nože ve vitrínách muzeí jsou projevem šarlatánství?

Tak ať si v Hradci tu čínskou medicínu pěkně osahají a třeba na něco dobrého přijdou. Od toho tu vědu přece máme, aby nám vysvětlila, proč něco funguje v rozporu s našimi dosavadními znalostmi. Ne od toho, aby rozhodovala, kdo je šarlatán. Kromě toho, majitelé té jediné správné věrouky v historii vždy nakonec špatně dopadli.

Přečtěte si další komentáře autora:

Andrej z pavlače

Prožráno

Vláda odborníků

Vyřízeno k dennímu pořádku

O církvi a větším klacku

Jaké ohrožení demokracie?

MMF24

Vymalováno

Prasečárna v prasečáku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).