SaSaZu patří neodmyslitelně k pražské kulinární scéně už od roku 2009 a řadí se k nejoblíbenějším asijským podnikům, který láká na barvy, vůně a chutě Dálného východu. Najdete jej v areálu Holešovické tržnice, ještě nedávno zmateném místě někde na pomezí koženkového vietnamského bazaru, hodinového hotelu a zaplivaných kiosků, která se dnes postupně kultivuje do podoby, jaká by památkově chráněnému území slušela. Halu s restaurací naleznete v levé části tržnice, pět minut chůze od zastávky tramvaje, návštěvníci ale spíše využijí rozsáhlé parkoviště přímo před podnikem.
Přes veškerá vylepšení si milovníci kontrastů stále přijdou na své. Hned po vstupu se ocitnete v jiném světě. Velká hala, vysoké stropy, obrovské designové lustry, hlasitější hudba. Po place se v lehce zšeřelém prostoru ladně pohybuje uniformovaný personál, okamžitě se vás ujme jeden z jeho členů a usadí vás ke stolu. Ve všední den okolo 18. hodiny bylo v restauraci ještě celkem volno, rezervace tedy nebyla nezbytně nutná, s přibývajícím časem se ale podnik plnil, takže pro večeři doporučujeme si zamluvit stůl.
Menu je rozděleno na pět stylů typických pro země exotické Asie – grilování, flambování, pečení, smažení a typická úprava jídel dle asijských tradic. Nečekejte ale talíř plný nudlí a la bun bo nam bo v nedaleké vietnamské restauraci Trang An. Chody se skládají z většího množství malých porcí. Ingredience používané k přípravě jídla jsou běžně dostupné suroviny, speciální koření, mořské plody a masa, vše připravené k naprostému uspokojení vašich chuťových buněk. Aby také ne, na kvalitu dbá šéfkuchař Andy Tan, který se narodil na indonéské Jávě, vaření je pro něj vášní odmalička a zkušenosti nabíral od Indonésie přes Nizozemsko a Francii po Indii. A vliv všeho, co při svých cestách ochutnal a uvařil, v SaSaZu skvěle probublává do jedinečného zážitku. Chilli, zázvor, koriandr, citrusové plody, galangal, exotické koření – všechny chutě můžete sdílet se svými spolustolovníky, jídla jsou sharing friendly. Celý degustační zážitek začíná mátovým lístkem, který vám obsluha přinese pro promnutí v dlaních a navození té správné atmosféry.
V aktuálním menu nás během návštěvy zaujaly především dva předkrmy. Pod názvem bang chang krevety se ukrývá rolka s krevetou, citrusy, kemiri ořechy, mátou, bazalkou, kokosovou pastou a citronovokoriandrovou omáčkou. Pokrm je jemný, lehce dominuje chuť kokosu, vše vyladěné, prostě správné uvedení do světa asijských chutí. Druhým skvělým předkrmem je asijská varianta humrového bisque – polévka ko pi pi. Skládá se z vývaru z korýše v zeleninovém základu doplněném humřím masem, krevetami a rybím kebabem, který se namáčí do ostré majonézy, nechybějí ani pikantní krutony.
Jako další „hlavní“ jídlo doporučujeme balijského mořského ďasa v kokosovogalangalové omáčce s trochou chilli oleje, koriandru a panko krevetou.
Při konzumaci tohoto pokrmu se na jazyku odehraje ta nejpestřejší exploze asijských chutí, opět je nejvýraznější chuť kokosu. Absolutně nedostižnou je ovšem ryba phnom-penh neboli treska připravená v roti peci s kořeněnou pálivou omáčkou s galangalem, navajo smaženým chlebem a květákovou omáčkou. Kombinace jemné chuti skvěle připraveného křehkého bílého tresčího masa, nasládlé omáčky a měkkého smaženého bochánku chleba je nedostižná, chuťové buňky budou v euforii ještě dlouho poté, co odložíte hůlky či příbor. Z dezertního menu jsme pak zkusili tři kopečky zmrzliny (kokos, zelený čaj a černý sezam), z nichž především ta čajová byla skvělá, sezamová a kokosová až příliš sladké. A neodmítli jsme ani aktuální dezert v podobě magické čokoládové koule, efektně podávané na suchém ledu se spoustou kouře okolo a velkým překvapením uvnitř. Čokoládu, kterou nesníte, vám ochotně zabalí s sebou do předem připraveného balicího papíru – jen důkaz toho, jak je vše v této restauraci účelné a funkční.
Ceny nejsou nejmírnější, za dva chody s předkrmy a nápojem (skvělý domácí ledový čaj) zaplatíte lehce přes čtyři tisíce korun. Ale litovat nebudete, navštívili jste když ne nejlepší, tak rozhodně jednu z nejlepších asijských restaurací v Praze.
SaSaZu ? Bubenské nábřeží 306, Praha 7 ? t: 284 097 455 ? e: restaurant@sasazu.com ? www.sasazu.com