Menu Zavřít

Šašek provokuje: Konec Erasmu? Už bylo načase

11. 10. 2012
Autor: Profimedia.cz

Ačkoli většina úsporných opatření eurounijních institucí vyznívá do ztracena, jedno by přece jen mohlo mít pozitivní efekt. Kvůli nedostatku peněz by prý mohl skončit studentský program Erasmus. Pozitivní na tom ani není ušetření pár milionů eur, ale spíše samotný konec tohoto nesmyslu.

Teoretické popsání Erasmu možná vypadá bohulibě: mladí ze všech evropských zemí si na semestr až dva vyrazí do některé jiné země, aby poznali svět. Ostatně z pohádek (i odjinud) známe koncept „vyrazit na zkušenou“.

Pomiňme excesy v podobě českého studenta, který vyrazil na Slovensko jen proto, že dostane spoustu peněz a nebude muset dělat nic. Přesto se erasmácká praxe zvrhla především ve sponzorované pitky. Je skutečně nutné toto platit evropskými penězi? Zdá se, že by očistný efekt krize alespoň zde mohl zafungovat.

Další argument je ale závažnější – z „výletu na Erasmus“ se stalo klišé. Stále častěji se vedení univerzit snaží prosadit, aby alespoň jeden semestr byl povinný. Nebohý študák, který nerad popíjí v cizině, by tak měl utrum.

A diskriminace může pokračovat při případných pracovních pohovorech, kde se absolvent musí ohánět v podstatě jen zahraničními stážemi. To všichni personalisté z Vysoké školy ekonomické zapomněli, co sami dělali během svých erasmáckých anabází?


Čtěte také:

Šašek provokuje: Když nové bydlení, tak v Pekle nebo U skládky

Šašek provokuje: Výlet do IKEA - provokatér pokořen profesionály

Šašek provokuje: Největší záhada nehody pana Janouška

MMF24


Sociologové by si pak měli všimnout nové skupiny obyvatel, která zde v posledních letech vznikla. Tato skupina totiž zastává poměrně bizarní názor, že nedokázat nic v zahraničí (tedy několikrát se opít na cizí univerzitě) je důležitější a kvalitnější než nedokázat nic v Česku. A tato skupina nyní vstupuje do aktivního života a bude rozhodovat o světě. Bude-li budoucnost ještě o fous horší než dnešní stav, netřeba se divit.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).