Menu Zavřít

Šašek provokuje: Řešení pro Blanku za pár kaček

12. 3. 2015
Autor: Profimedia.cz

Zatímco jednoduché a jediné logické řešení pro Opencard, které šašek nedávno navrhl, by Prahu vyšlo na desítky a možná i nízké stovky milionů korun, šaškovo řešení kauzy Blanka vyjde na pár stovek. Takže kdyby obě řešení Praha přijala, byla by tak zhruba na svém.

Šašek si uvědomuje podstatu problému současného stavu Blanky. Tunel existuje, je vlastně hotový, jen se všichni kvůli tomu, že je v něm při dešti vlhko (což se nejspíš Blance děje jako prvnímu tunelu na světě, že?) bojí pod stavbu podepsat. Šašek navrhuje následující. Vypište tendr na pár cedulek s poměrně známým nápisem: Na vlastní nebezpečí. Pak si nad tím nadělením budou moci všichni svorně umýt ruce a Blanka bude moci začít fungovat.

V tomto případě hrozí jediný problém, totiž že lidé budou Blanku používat k něčemu zcela jinému, než bylo původně myšleno. Například z ní živelně vytvoří cyklostezku, chodníček pro rodiny s dětmi, po které budou jezdit lidé maximálně na kolečkových bruslích. A auta by se tam vůbec nedostala a musela by dál jezdit po povrchu. Možná by to byla škoda.

Ještě zajímavější využití Blanky sice šašek nevymyslel sám, ale také na něm něco je. Proč vlastně nezačneme vnímat celé dílo jako takovou velmi rozsáhlou skulpturu. Místo jako technicko-urbanistickopolitickou záležitost ji začneme chápat jako čistě estetický artefakt, který sice nikdy nebude patřit k nejkrásnějším, ale zato mezi prostorově největší umělecké výkony všech dob se jistě zařadit může.

Když to takto postavíme, otevírá se celá škála možností – divadelní představení, opery, muzikály, výstavní síň… Turismus v Praze bude moci jen vzkvétat a někdejšímu primátorovi Pavlu Bémovi nakonec budeme děkovat daleko víc, než kdyby se Praha stala dějištěm letních olympijských her, což byl rovněž nápad z Bémových dob. A pak že je celá Blanka nesmysl a je třeba ji zasypat!


Čtěte další šaškovy provokace:

A mužem roku se stává... Vladimir Putin

MMF24

Přece jen demokratem

Jedu na koni, tak uhni, ty pěší nulo

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).