Menu Zavřít

Šašek provokuje: Šašek a královna Komunikace

18. 10. 2012
Autor: Profimedia.cz

Jako mladý, růžolící praktikant novinářského řemesla jsem si prožil pár zklamání, která mi přinesla tehdy se rodící Komunikace. Komunikaci si dychtivě osvojovaly firmy, úřady, ve velkém vznikaly agentury, které si ji vetkly do štítu jako svůj cíl. Nebyl snadný úkol přesvědčit masy, že končí doba žvanění, hádek, mlácení do stolu, ale i plácání po ramenou, nekonstruktivních hovorů, expresivního přehánění či zmatených dopisů.

Bylo třeba zapomenout na jednotlivosti – schopnost psaní a rozhovoru – a naučit se prostě komunikovat. Ženy novou výzvu přijímaly ještě o něco dychtivěji a vůbec nejdychtivěji ji přijímaly mladé, růžolící praktikantky byznysu všeho druhu.

Světlonošky brzy pochopily, že nevystačí jen s asertivitou orámovanou úsměvem Mony Lisy a zamrkáním. Naštěstí se ve stejné době začalo s opracováváním pojmu „emoce“, a tak se Komunikace spojila s jeho čistou zaoblenou podobou.

Do těch průkopnických let datuji své omyly, kdy jsem se zaplétal do řas děvčat z public relations a nechtěl se spokojit jen s tajnosnubnou igelitkou, v níž bývala propiska a těžítko s logem firmy. Ještě si občas vzpomenu na magnetizující oči Kláry, jejichž přitažlivost jsem si vykládal mylně. Můj „mimopracovní zájem“ ji prý těšil, ale volný čas chtěla trávit sama v keramické dílně u Krumlova, kam si odjížděla „čistit hlavu“.

Bylo otázkou času, kdy emoce v Komunikaci přestanou stačit, jestliže se nepodají kreativně. A tak dnes čtu e-mail tohoto znění: „Milý Šašku, není chvíle, kdy bych nemyslela na to, co všechno už jsme spolu prožili. Seznámila nás práce, kde jsme každý na jiné straně barikády, ale přitom se vzájemně inspirujeme. Moc bych si přála, abychom toho i dál zažívali co nejvíc, aby se náš vztah rozvíjel jako doposud, aby neskončil v kleštích stereotypu a neuschl jako ten baobab, co ho zachraňoval Malý princ :-). Ivana K., mluvčí…“


Čtěte také:

Šašek provokuje: Konec Erasmu? Už bylo načase

Šašek provokuje: Když nové bydlení, tak v Pekle nebo U skládky

Šašek provokuje: Výlet do IKEA - provokatér pokořen profesionály

ebf - tip - debata


A Šašek, znavený kreativní emocionální komunikací, už zpoza barikády odepíše jen: „Malý princ chránil růži. Baobaby rval :-(.“

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).