Menu Zavřít

Šašek provokuje... Zprávy horkou jehlou a zavádějící nálepky

3. 7. 2014
Autor: Profimedia.cz

Šašek si nechce stěžovat na to, jak jsou tradiční média válcována internetem, že se vlastnictví médií přeneslo do rukou různých zájmových skupin, že čím dál méně novinářů dělá více práce a podobně. Ale souvisí to s tím. Šašek, ač sám novinář, je často zděšen úrovní zpráv, kterou v mediálním prostoru vídá.

Tak třeba tento týden proletěla médii blesková zpráva „Žalobci podali odpor proti podmínce pro Nečasovou“. Zprávu původně z ČT přejala agentura ČTK a posléze většina médií. Ani v jediné podobě této zprávy nezaznělo, jací žalobci. Všichni? Olomoučtí? Jiní? Zpráva postavená takto na vodě nemá žádnou vypovídací hodnotu, ale nikomu to zřejmě nevadí. Klíčové slovo žalobci stačí.

Boko Haram

Šašek s úžasem sleduje, jak je v tuzemských médiích populární militantní povstalecká skupina ze severní Nigérie (název Boko Haram pochází z jakéhosi lokálního minidialektu, přičemž Boko je zkomolenina anglického Book, Haram je „hřích“ vypůjčený z arabštiny).

Ale dobrá, pomatenci z této sekty unášejí mladé dívky, takže část čtenářů to asi zajímá. Ovšem tuzemská média jdou dál a v zásadě ztotožnila Boko Haram s islámem. „Islamisté povraždili 30 nigerijských křesťanů,“ píše Právo. „Islamisté zabili při dalším útoku v Nigérii nejméně deset lidí,“ přidává se Radiožurnál.

Bulvární média referují, že jakási nigerijská zpěvačka nabízí islamistům své panenství, když propustí unesené dívky. Dozvíme se i to, že nigerijská armáda zasahuje proti islamistům.

CIF24

Už se ale neřekne, že v nigerijské armádě bude tak polovina muslimů, neboť minimálně polovina jich v populaci i politické reprezentaci je. Natož to, že sekta Boko Haram má s islámským náboženstvím společného asi tolik, jako mexický kult Santa Muerte s katolictvím, ke kterému se hlásí. Klíčové slovo islám ale opět stačí.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).