Menu Zavřít

Šašek provokuje: Zrušme svátky, ušetříme

1. 11. 2012
Autor: Profimedia.cz

Zrušme státní svátky, jsou zbytečné. Nechejme jen Velikonoce a Vánoce kvůli křesťanům a Nový rok pro tradičně bolavé hlavy profesionálních i jednorázových alkoholiků – ti kdyby šli prvního jako vždy do práce, vyvolali by v ekonomice nanejvýš kolaps.

Více svátků Češi skutečně neslaví, pokud se dá vůbec třídenní přežírání u televize, stromečků a blikajících nesmyslů nazvat oslavou. K tomuto závěru dospěl šašek po návštěvě jistého nábytkářského hypermarketu, která se náhodou odehrála na výročí zrodu republiky.

Obchod narvaný natěšenými páry s dětmi i bez nich dokazoval, že nějaký vznik státu je Čechům zhola ukradený. Kdybychom se boomu hypermarketů dočkali jako součást Rakouska-Uherska, vypadalo by to v nich 28. října stejně. Jediní, kdo zrod „našeho státu“ slaví, jsou politici, zejména ti pozvaní do Vladislavského sálu na rozdávání medailí. Pak si připadají ještě o něco důležitější než obvykle („stát jsme my“) a děkují bohu i Bohu, že jim umožnil vytvořit v Česku systém umožňující přes offshoreové firmy a poradce vyvádět peníze, o jakých se západním politikům ani nezdá.

Svátek práce? Protimluv – jak slavit něco, co ten den nemáme dělat a v ostatní dny to většinou nenávidíme? Pražské povstání? To je zbytku republiky šumafuk. Den vítězství? Pro Česko spíše Den následné prohry, neboť spadlo do sovětské sféry vlivu, z níž se zcela nevymanilo dodnes. Jan Hus? Blázen, stál si za svým, dobře mu tak. Cyril a Metoděj… pardon, kdo? 28. září dubluje 28. říjen. A 17. listopad? Ten přece před 23 lety připravily StB a KGB s cílem zachovat moc a majetek komunistů. Což se, zdá se, podařilo.


Čtěte také:

Šašek provokuje: Předvolební guláš a povolební gastritida

Šašek provokuje: Šašek a královna Komunikace

Šašek provokuje: Když nové bydlení, tak v Pekle nebo U skládky

CIF24


Podle propočtů PricewaterhouseCoopers přitom Česko tratí až patnáct miliard korun denně za každý svátek. Při letošním deficitu Česka 105 miliard bychom se dostali na nulu již při zrušení šesti až sedmi svátků. Ekonomický problém vyřešen.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).