Menu Zavřít

Saúdská Arábie se otevírá investorům. Mekka a Medina ale zůstanou tabu

14. 6. 2015
Autor: A.K PhotoPro CC BY-SA 2.0 Flickr

Největší arabská ekonomika a jedna z nejkonzervativnějších zemí na světě, Saúdská Arábie, se opět o něco pootevřela světu. Právě v době, kdy držíte v ruce toto číslo týdeníku Euro, mohli zahraniční investoři začít na saúdskoarabské burze Tadawul přímo nakupovat akcie saúdskoarabských společností.

Cizinci tak poprvé dostávají možnost koupit si třeba akcie investiční skupiny Kingdom Holding miliardáře a saúdskoarabského prince Valída bin Talála, největší petrochemické firmy světa Saudi Basic Industries nebo například největší islámské banky Al Rajhi Bank. „Otevření burzy zahraničním investorům je velkou událostí pro celý region,“ říká Jonáš Mlýnek, ředitel české pobočky brokerské firmy Lynx.

Jedná se totiž o obrovský trh a tím i velké příležitosti. Kapitalizace burzy minulý týden dosáhla 586 miliard dolarů a je z tohoto pohledu větší než trhy v Rusku, Malajsii, Mexiku či Indonésii.
Příliv desítek miliard

Změna pravidel, která přiláká velké investice

Otevření saúdskoarabské burzy je navíc vnímáno jako změna pravidel hry, která může přilákat do celého regionu velké zahraniční investice. Dubajská investiční banka Arqaam Capital v dubnu odhadovala, že během příštích pěti let připluje do země zahraniční kapitál ve výši okolo 40 miliard dolarů. „Například známý portfolio manažer Mark Mobius, který má pod správou čtyřicet miliard dolarů, se nechal slyšet, že chce svou investici v zemi až ztrojnásobit,“ upozorňuje Mlýnek.

Nelze ovšem čekat, že se peníze přihrnou hned. „Bude tam prvotní nadšení, ale než přijdou opravdu velké peníze, bude to trvat minimálně čtvrt roku,“ uvedl pro agenturu Bloomberg John Sfakianakis, ředitel pro Blízký východ investiční společnosti Ashmore Group. Zahraniční investoři se budou na trhu nejprve rozhlížet, aby pochopili, jak celý systém funguje. Zároveň zůstává v platnosti řada omezení.

Okamžitý růst cen akcií kvůli příchodu cizích hráčů tak nelze očekávat. „Kapitál ze zahraničí přiteče, což se může podílet na větším růstu, ale nikoli hned,“ říká hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta, „pravděpodobně to otevření neproběhne s žádným velkým třeskem.“

Více čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Saúdská Arábie je připravena zvýšit těžbu ropy. Ceny znovu klesají

Investování v Saúdské Arábii

CIF24

Vítkovice sahají po obří zakázce v Saúdské Arábii

  • Našli jste v článku chybu?