Menu Zavřít

Sazby znovu vzrostly

31. 8. 2007
Autor: Euro.cz

ČNB

MMF24

Podruhé během dvou měsíců zvýšila ČNB úrokovou sazbu o čtvrt procenta. Klíčová dvoutýdenní reposazba tak vzrostla ze tří na 3,25 procenta. „Bylo otázkou, zda se bankovní rada nechá zviklat turbulencemi na globálních trzích, které vedly ke skokovému posílení české koruny. Domácí fundamentální ukazatele však jasně hovoří ve prospěch vyšších úrokových sazeb a hovoří pro ně i inflační prognóza ČNB z července,“ uvedl Michal Brožka z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.
„Ano, domácí faktory mluví ve prospěch zvyšování sazeb, neboť spotřeba domácností roste rychlým tempem a inflace bude urychlovat až k pěti procentům v příštím roce. Zvýšení DPH k tomu přispěje jen necelým jedním procentním bodem,“ dodal analytik České spořitelny David Navrátil. Hlasování bylo velmi těsné (4:3). Domácí úrokové sazby se letos zvyšují již potřetí (květen, červenec, srpen) a jsou nejvyšší od července 2002.
Potřebu vyšších úrokových sazeb dokreslilo i aktuální zveřejnění rychlého růstu mezd v Česku. Ve směru odložení zvýšení sazeb na září mluvily aktuální otřesy na globálních trzích, které vedly ke skokovému posílení koruny. Kromě toho byla červencová inflace nižší, než ČNB čekala. „Dle našeho názoru bude ČNB pokračovat ve zvyšování sazeb. Očekáváme ovšem pomalejší nárůst sazeb, než započítává trh, díky předpokladu posilující koruny,“ řekl Navrátil. Česká spořitelna očekává, že koncem roku 2008 bude euro za 26,6 koruny a úroková sazba dosáhne 3,75 procenta.
I přesto zůstávají domácí sazby nejnižší v EU, byť se relativní rozdíl zmenšuje. Základní sazba Evropské centrální banky je čtyřprocentní, Slovensko má sazby na úrovni 4,25 procenta, Polsko 4,75 a Maďarsko 7,75.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).