Menu Zavřít

Sazka: Firma je finančně stabilní

7. 2. 2011
Autor: profit

Investiční skupina Penta a E-invest uzavřely smlouvu, na jejímž základě vstupují do strategického partnerství se společností Sazka. Cílem tohoto kroku je odvrátit hrozbu vyhlášení úpadku společnosti a zabezpečit krytí všech jejích právoplatných závazků.

Foto: Luděk Vycpálek

Společnosti Penta a E-invest prohlásily, že poskytnou tolik finančních prostředků, kolik je potřeba k plné finanční stabilizaci Sazky. Dále Sazka uvedla, že nová dohoda podléhá souhlasu akcionářů společnosti.

„Za ČSTV, který je většinovým akcionářem Sazky, garantuji plnou podporu tomuto plánu. Pro nás je podstatné, že tímto končí veškeré diskuze o možné insolvenci SAZKY a o její finanční nestabilitě. Sazka získává silné partnery a bude tak schopna nadále plnit svou roli klíčového partnera pro český sport. Její akcie i nadále zůstávají v rukou českého sportu,“ uvedl Pavel Kořan, předseda ČSTV.

Penta a E-invest získávají za svou investici podíl na zisku společnosti. V řízení Sazky dojde ke změnám. Bude ustanoven řídící výbor, který bude spolu s představenstvem řídit společnost. V řídícím výboru budou mít investoři většinu a všechna důležitá rozhodnutí mu budou podléhat. Generálním ředitelem a předsedou představenstva Sazky i nadále zůstává Aleš Hušák.

Vítám uzavřenou dohodu navzdory tomu, že cesta k ní nebyla jednoduchá. Co se týče Penty, je zřejmé, že naše vztahy nebyly v posledních letech dobré, v zájmu řešení současné situace jsme k sobě ale opět našli cestu. Tak jako jsme ještě nedávno stáli proti sobě, tak jsme rovněž v minulosti prokázali, že umíme spolupracovat ve prospěch Sazky. A právě na to nyní navazujeme, “ řekl Aleš Hušák.

EBF24

Jsem přesvědčen, že naše dohoda s E-invest a Sazkou je tím nejlogičtějším řešením. O Sazku se zajímáme již řadu let. Opakovaně jsme pomáhali řešit její financování a otevřeně jsme deklarovali, že nemáme zájem o žádné nepřátelské převzetí, ale že nabízíme partnerství. Museli jsme ustoupit z celé řady našich představ, výsledkem je pragmatický kompromis a dohoda, která znamená, že Sazce již nehrozí insolvence. Spolupráci se Sazkou vnímáme jako velkou investiční příležitost nejen pro nás, ale i pro český sport, který může z našeho partnerství pouze získat,“ uvedl Marek Dospiva, partner investiční skupiny Penta.

Dohoda, které jsme dosáhli, je výsledkem náročných jednání a kompromisu, kterého nebylo možné dosáhnout s jinými investory. Spolu s Pentou jsme připraveni investovat tolik, kolik bude potřeba, aby došlo co nejdříve k ukončení insolvenčního řízení vůči Sazce. Zároveň garantujeme pro sportovní svazy roční příspěvek v celkové výši 200 mil. Kč,“ řekl Martin Ulčák, rozhodující akcionář E-invest.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).