Menu Zavřít

Sázka na člověka. V Česku se rozjíždí první burza talentů, stojí za ní startup Čeňka Stýbla z ViralBrothers

13. 10. 2021
Autor: Ikiseq
  • Startup Ikiseq se chystá spustit platformu, jejímž prostřednictvím budou moci lidé investovat do lidského talentu

  • Z nabídky osob působících v nejrůznějších oborech od sportu po herectví si investoři vyberou konkrétního člověka, kterého finančně podpoří a který se s nimi následně podělí o své výdělky

  • Startup založilo trio podnikatelů ve složení Ondřej Novotný, Čeněk Stýblo a Petr Václavek

  • Spuštění platformy je naplánované na 25. října, první investice bude možné uskutečnit počátkem listopadu


V dnešní době se dá investovat téměř do čehokoliv. Od zlata přes kryptoměny až po NFT, tedy takzvané nezaměnitelné tokeny, díky nimž je možné vlastnit například digitální obrázky, videa či dokonce příspěvky na sociálních sítích. A zásluhou českého startupu Ikiseq nyní ke všem těmto vyjmenovaným možnostem přibyla další netradiční položka – investování do samotných lidí. Oč přesně běží?

Ikiseq, pod kterým jsou podepsáni zakladatel divácky oblíbeného Oktagonu Ondřej Novotný, známý youtuber Čeněk Stýblo a marketingový guru Petr Václavek, je platforma, na níž střetávají talentovaní lidé napříč nejrůznějšími obory s investory z řad prosté veřejnosti. Ti mají příležitost finančně se podílet na rozvoji jejich profesní kariéry a vydělat na případném úspěchu. Jinými slovy, namísto investování do firemních akcií lze prostřednictvím Ikisequ podpořit konkrétního člověka, který se s dotyčným následně podělí o své příjmy. Může přitom jít jak o začínajícího hokejistu, tak například i o oblíbeného herce, modelku či kohokoliv jiného.

Debilní kecy už nemá, teď sází na chilli a med. Zájem lidí o pálivé omáčky Hot Bee překonal naše očekávání, říká Čeněk Stýblo
Přečtěte si také:

Debilní kecy už nemá, teď sází na chilli a med. Zájem lidí o pálivé omáčky Hot Bee překonal naše očekávání, říká Čeněk Stýblo

„Nezaměřujeme se jen na talenty ze showbyznysu, vyhledáváme a objevujeme talenty z různých odvětví, v různých fázích jejich kariéry či životní etapy, s různými ambicemi,“ říká trio zakladatelů. „Stejnou šanci rozvinout a zúročit svůj potenciál u nás dostane jak naprostý začátečník, tak slavný a zkušený matador jakéhokoliv oboru.“

O to, koho bude možné skrze novou platformu podpořit, rozhoduje samo vedení českého startupu. To jim zároveň kromě napojení na jejich aplikaci poskytne i veškerý možný servis, jehož účelem je rozvinout slibně rozjetou kariéru správným směrem.

„Talentům dokážeme zajistit podporu skrze partnery, zajistíme právní a účetní servis, pomůžeme s brandingem na sociálních sítích a budeme se snažit získávat jim nové nabídky a tím podporovat jejich růst,“ doplňuje Denis Maizner, další klíčová postava Ikisequ.

Do budoucna bude cenu talentů určovat trh

Kdo chce prostřednictvím Ikisequ do lidského potenciálu investovat, musí zavítat na jeho webové stránky nebo si stáhnout mobilní aplikaci. Po zaregistrování se mu zde zobrazí příběhy konkrétních osob, které následně může finančně podpořit. Společně s nimi se zájemcům ukážou i předem stanovené cíle a kvalifikované odhady budoucího vývoje jejich profesních kariér.

Kolik peněz bude možné do jednotlivých talentů investovat, má zpočátku určovat sama platforma. Ta mimo jiné cílí i na takzvané mikroinvestory, proto částky mají začínat řádově na stovkách korun. Do budoucna se nicméně počítá s tím, že uživatelé budou smět se svými podíly vzájemně obchodovat, takže se z Ikisequ stane skutečná burza, kde je cena určována trhem.

Spuštění platformy je naplánované na pondělí 25. října s tím, že první obchody proběhnou někdy počátkem listopadu. Ve stejný den hodlá startup zveřejnit i jména těch, jejichž profesní rozvoj budou moci lidé podpořit.

„Doufám, že se nám podaří nadchnout širokou veřejnost a že společně pomůžeme rozvinout spoustu talentů a být u zrodu nových hvězd,“ komentuje svoji novou podnikatelskou aktivitu Čeněk Stýblo. Ten v minulosti společně s kolegou Erikem Meldikem vytvořil slavné duo ViralBrothers, které z obou kamarádů udělalo jedny z nejznámějších českých youtuberů vůbec. A na YouTube vsadil i tentokrát – o projektu Ikiseq totiž mluvil i ve své nové reality show Miliony, nebo bankrot.

MMF24

Lidé u nás za tři měsíce proinvestovali 35 milionů, říká Suk z Investownu. Jeho portál nabízí vklad do nemovitostí za pár stovek
Přečtěte si také:

Lidé u nás za tři měsíce proinvestovali 35 milionů, říká Suk z Investownu. Jeho portál nabízí vklad do nemovitostí za pár stovek

Pokud se nové platformě podaří naplnit potenciál, mohl by se tento začínající český podnik dočkat podle Stýbla alias Jiřího Michny, jak zní jeho skutečné jméno, poměrně rychlé expanze do zahraničí. „Pokud se nám povede uspět v Česku, budeme cílit i na světový trh,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).