Menu Zavřít

SÁZKA NA LIBERALIZACI

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Contactel zřejmě nabídne počítač a internet na leasing.

Masovému zavádění internetu do českých domácností brání především vysoké telefonní poplatky (EURO 34/1999). Předminulý týden došlo k události, která je významným krokem ke zlevnění českého internetu, cenu telefonních poplatků však zatím nijak neovliv ní.

Společnost Video On Line 25. srpna oznámila, že ve více než třiceti českých městech začala nabízet připojení k internetu zdarma. Lidé, kteří nabídky využijí, sice nebudou společnosti Video On Line za připojení platit vůbec nic, ale za protelefonova né minuty zaplatí každý měsíc SPT Telecom prostřednictvím běžného telefonního účtu. A SPT Telecom zase předá menší část svých příjmů společnosti Dattel, jejíž linky využívá Video On Line k připojení na internet. K registraci služby Volný i nternet stačí zakoupit modem a navštívit už i v televizi inzerovanou webovou adresu.

Společnost Video On Line je prvním providerem, který začal připojení k internetu nabízet zdarma. Jeho rozhodnutí ovšem zjevně urychlila reklamní kampaň zatím oficiálně neznámého projektu Red Box. Lidé z telekomunikační branže se však shodují v názoru, že za Red Box se skrývá společnost Contactel, nedávno založený podnik Českých radiokomunikací a dánské telekomunikační společnosti Tele Danmark.

„Reklamní kampaň Red Box naše rozhodnutí o spuštění projektu Volný internet urychlila jen o několik dní. Tuto akci jsme připravovali několik měsíců. Jde totiž o technologicky tak složitou záležitost, že její zprovoznění v řádu dní je nemožné, řekl týdeníku EURO Jaroslav Horák, šéf společnosti DBG Eastern Europe, která je majoritním akcionářem Video On Line.

Počítač v rudé bedně.

Že se za kampaní Red Box skutečně skrývá Contactel, není schopen nikdo oficiálně potvrdit. Ani marketingové oddělení Contactelu, ani agentura O&M Focus, která kampaň Red Box připravuje. Na dotaz týdeníku EURO však pracovnice ti skového oddělení Contactelu potvrdila, že tiskové konference projektu Red Box se v pondělí 6. září zúčastní i tisková mluvčí a zároveň šéfka marketingového oddělení Contactelu Zdenka Pelikánová.

Co však Contactel svým zákazníkům hodlá nabídnout? Podle obvykle velmi dobře informovaného internetového deníku Mobil server by to mělo být nejen připojení k internetu, ale i počítač. Mobil server sice minulý týden uvedl, že by se nemělo jedna t o „nějak přehnaně výkonnou mašinu, ale v každém případě o docela slušný multimediální model . V rámci Red Boxu by měl být počítač Contactelem i nainstalován a připojen k internetu.

Nejzajímavější je ovšem Mobil serverem uváděná cena. Zákazník by se prý měl zavázat, že po dobu dvou let bude každý měsíc Contactelu platit 1499 korun. Celkem by tak měl počítač i s připojením vyjít asi na 36 tisíc korun, což je podle Mobil serveru zhruba o třetinu více, než kolik by klient zaplatil jednorázově v běžném obchodě. Výhodou je však nejen připojení zdarma, ale i leasing a nabízený doplňkový servis.

Contactel zatím nebude schopen svým zákazníkům nabídnout nižší telefonní poplatky, ale i na SPT Telecom je v této oblasti vyvíjen značný tlak, který loni vyvrcholil až organizovanými protesty. Poskytovatelé internetového připojení sdružení ve skupině NIX.cz zahájili ve čtvrtek 26. srpna se zástupci SPT Telecom jednání o podobě služby Internet 2000, umožňující levnější přístup k internetu prostřednictvím telefonních linek. Minulou středu (1. září) proběhlo druhé kolo jednání, ale o výsledku zatím nechtějí hovořit ani lidé z SPT Telecom, ani internetoví provideři. „Ve středu jsme už dohadovali konkrétní věci, ale jednání by mělo být uzavřeno až koncem září, sdělil týdeníku EURO pracovník tiskového oddělení SPT Telecom Vladan Crha. Zároveň odmítl odpo vědět na otázku, zda SPT Telecom hodlá poskytovatelům internetového připojení ustoupit a rozdělit se s nimi o část příjmů z telefonních poplatků účtovaných uživatelům internetu.

Když obchodují bohatí.

Možnost získávat část příjmů za telefonní poplatky je ovšem klíčová pro to, aby mohli provideři nabízet levnější internet. SPT Telecom ovšem tvrdí, že si levnější telefonní poplatky prostě nemůže dovolit.

Ať už jednání dopadne jakkoli, je více než pravděpodobné, že se současná úroveň telefonních poplatků za připojení k internetu příliš nezmění. SPT Telecom totiž velmi dobře ví, že ještě celý následující rok bude moci vydělávat na státem garantovaném monopolu.

Lidé z internetového byznysu jsou však optimističtí. „Myslím, že v žádném případě nezůstaneme osamoceni, tvrdí Jaroslav Horák z DBG Eastern Europe, „kupříkladu Paegas oznámil technologii připojování přes mobilní telefon. Změna, která tu nyní probíhá, následuje západní Evropu, kde se nejprve ve Velké Británii prosadil volný model. Samozřejmě že zásadní změna přijde s liberalizací , kdy doufáme, že telefonní poplatky půjdou dolů.

ebf - tip - debata

Vyplatí se tedy i v současné situaci nabízet internetové připojení zdarma? Vedle podílu na telefonních poplatcích mohou provideři vydělávat ještě dvěma způsoby. Oba jsou přitom v Česku stále velmi zakrnělé. Jedním je elektronický obchod po int ernetu a druhým reklama na webových stránkách. „Doufáme, že právě tyto oblasti se nám podaří v České republice rozhýbat, řekl Jaroslav Horák týdeníku EURO.

Horák minulý týden odmítl uvést, kolik nových zákazníků společnost Video On Line za první týden poskytování služby Volný internet získala. „Splnil se náš předpoklad, řekl bez uvedení konkrétních čísel. Je však zřejmé, že k tomuto kroku přistoupila Video On Line pouze proto, že jí to umožňuje silné kapitálové krytí majoritního vlastníka. Stejné výhody využívá i Contactel, za nímž stojí silný zahraniční partner.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).