Menu Zavřít

Sázka na tuzemská vína

25. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Kuchařským výkonům jednoznačně dominoval dezert

Moderně vystavěná budova hotelu Regina kupodivu nenásilně zapadá do tradiční vilové čtvrti Na Skalce. Přivedla mě sem nabídka více než tří stovek druhů vín, převážně tuzemské provenience, kterou avizoval propagační leták zdejšího vinného sklepa. Nebývá časté, že by některý hotel postavil svůj sortiment téměř výhradně na domácí vinařské produkci, navíc v tak širokém záběru. Procházím recepcí a jsem nasměrován dolů po působivě pojednaném schodišti. Sestupuji jím a ocitám se v horním sále restaurace. Místnost je pestrá a překvapivě konejšivá. Rozhlížím a čekám, zda si mne jediný obsluhující všimne a uvede mne. Všiml, ale dával najevo tak okázalý nezájem, až jsem si začal připadat jako vetřelec. Odkládám si sám a usazuji se u jednoho z neprostřených stolů v obavě, že ty založené jsou zároveň zadané. Číšník mezitím zmizel úplně, a mám proto něco času na podrobnější obhlídku restaurace. Vkusně zřízený interiér, kde horizontální členění prostoru, v němž vystupuje malé pódium s několika stoly, je pojat s citem a vkusem. Opozitem pódia jsou štukové bloky na stropě, které rozbíjejí prostor a propůjčují mu zdání útulnosti. Dalším elementem jsou mohutné sloupy, zdobí a člení sál vertikálně na několik menších částí. Barvy stěn živých odstínů oživují atmosféru, náladu potom gradují obrazy, ladící s odstínem zdí a kupodivu zde vzácně harmonují. Jedinými prvky, které trochu násilně vnikají do nálady lokálu, jsou z mosazných prutů spletené, paroží připomínající lustry. Množství a intenzita žárovek přesvěcuje prostor a bere mu intimitu. Zatímco se vmýšlím do nálady interiéru, došlo k podivné metamorfóze obsluhujícího. Z člověka, který mne vnímal jako rušícího cizince a na moji přítomnost nereagoval, se stal zběhlý profesionál. Přispěchal s lístky a zatímco jsem se probíral nabídkou, zručně založil dosud smutný holý stůl. Vybral jsem, objednal a znovu mi přišlo čekat. S aperitivem však byla nedlouhá prodleva před prvním aktem vcelku snesitelná. Ostatně, předkrm byl servírován ve chvilce kratší než mžik. Restované lišky v jemném smetanovém bešamelu s chlebovými toasty na míchaných listových salátech – to byl můj dnešní starter – nevynikaly žádnou pronikavou elegancí. Utopené pod spoustou omáčky a uložené na provlhlých, rozbředajících toastech jen těžko probouzely chuť se do nich pustit. Nenadšení pokračovalo s prvním a dalšími sousty. Nejspíš příliš dlouhá doba zpracování vzala houbám pevnost, barvu, vůni i chuť. Zlatě rezavý kolor s vyzývavým až leskem vzal za své, drobná tělíčka zmatněla a zplihla. Podobně i v chuti se vytratil dravý až drzý akcent, který z těchhle hub dělá hledanou delikatesu, a díky bešamelu, jemnému jen podle názvu, byl výsledný chuťový vjem zcela „lišekprostý“. Úplně se ztratily a byly jen jakýmsi mokvavým plnidlem. Grilovaná telecí játra v suchém sherry s pečenou slaninou, s chilli omáčkou, mačkané brambory a k tomu bramborový špíz, to bylo pokračování večeře. Zde se projevila větší snaha kuchařova o vyladěný a vzhledný pokrm. Na loži z mačkaných brambor strměly do výše plátky jater protknuté špízem opečených paprik „tří barev“, vedle bramborového katafalku jako dvě rudá dračí očka žhnuly loužičky chilli omáčky. Nevím, proč dotvářel kompozici špíz půlek ve slupce opečených brambor, logiku dvojí přílohy ze stejné suroviny jsem nepochopil. Snad snaha o neotřelé dozdobení talíře. Trojrozměrný dojem ještě umocnil vysoký trojúhelník jakéhosi pečiva, zjevně míněný jako originální součást jinak dosti ortodoxní garnitury. Chuťový prožitek měl následující vývoj. Játra sama o sobě a ještě možná ve spojení se šťouchanými, dobře dochucenými bramborami byla v pořádku. Udělaná co nejvíce přírodně, aby vynikl jemňounký vstup vína, který ozvláštnil jejich výraz do roviny aristokratické krmě, s bramborami ladila a požita s nimi měla dost prostoru k vývoji chuťového spektra. Už ne tak dobře se snesla s až dramaticky ostrou omáčkou, která jim vzala všechen projev a strhla veškerou pozornost na sebe. A papriky? Zelená tepelnou úpravou zhořkla a žlutá s červenou vystavily dopředu nepříliš šťastnou skutečnost, že totiž mezi jejich přípravou a použitím uběhl čas až příliš dlouhý. Po debarasu, přesném a profesionálním, přišel čas dezertu. Poručil jsem si carpaccio z ananasu s ořechy. Plátky ovoce, které je samo o sobě výrazné, dravě kyselé a trochu nesnášenlivé, byly krásně umravněny důstojným projevem ořechových jader, o celkově hladké až mazlivé vyznění se postaral medovo-karamelový přeliv. V celém pořadu zdejší kuchyně byl dezert jednoznačně jeho nejzdařilejším číslem.
560 korun – tolik bylo uvedeno na účtu – je vzhledem k prostředí a „prozření“ obsluhy částka přijatelná. A to i přes trochu klopotný a nejednoznačný výstup z kuchyně. V rámci obecných zkušeností nevybočil příliš – bohužel – z obvyklých uzancí.

Value for Money: 7 + Dojem, jakým zapůsobí restaurace při vstupu. První pohled z točitého schodiště do umně pojednaného interiéru má svou váhu.
- Smutně až trochu urážlivě vyzněl fakt, že vedle elegantně založených stolů najdete i holé, prosté všeho prostření.

Hotel Regina Konojedská 38, 100 00 Praha 10 Tel.: +420 274 814 048, 274 814 085, 274 814 579, fax: +420 274 822 572
e-mail: hotel@regina.cz, www.regina.cz

  • Otevírací doba: restaurace Po-Ne 11.00–23.00, pivnice Po-Pá 10.30-22.00
  • Počet míst: horní restaurace 65, dolní restaurace 90, salonek 20, pivnice 55
  • Kuchyně: mezinárodní s podílem české tradiční
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem: 49 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: 70g Krevetky restované v pikantním olivovém oleji na česneku s chilli papričkami 120 Kč Cappuccino z uzeného lososa s krevetkami a citronovou kůrou 60 Kč 600g Staročeská kachní stehenní čtvrtka se zelím a knedlíky 210 Kč 300g Nízký steak z hovězí roštěné prudce pečený na grilu, pepřový dip, mexická salsa, beraní rohy 240 Kč 200g Dančí medajlonky v jalovcové marinádě, jablka v omáčce ze švestek, bramborová rolka 395 Kč 200g Grilovaná telecí játra v suchém sherry s pečenou slaninou s chilli omáčkou, mačkané brambory 220 Kč 200g Králičí hřbet s hříbky a cibulkou, houbová omáčka, bramborové taštičky se švestkou, fazolky a slanina 280 Kč 200g Grilovaný steak z bílého tuňáka s hoblinami másla, pečený paprikový lusk, šťouchané brambory, kapustové pyré 220 Kč 250g Pečené jehněčí kotletky s čerstvým rozmarýnem, listovým špenátem a smaženým bramborovým špízem 440 Kč Ledový salát s paprikovými lusky a rajčaty, ořechy, jablečným octem a ořechovým olejem 58 Kč Smažené jahody v křehkém rumovém těstíčku s vanilkovou zmrzlinou a čokoládou 70 Kč

Výběr z vinného lístku: Fraixenet Rosado – Brut 0,7 l 480 Kč Sekt Pállfy – Víno Nitra 0,7 l 480 Kč Ryzlink rýnský ´00 pozdní sběr suché – Habánské sklepy 380 Kč Pálava ´02 výběr polosladké 0,5 l – Znovín Znojmo 340 Kč Rulandské modré jakostní suché – Znovín Znojmo 240 Kč Selection Barrique ´98 – Bohemia Vinum 340 Kč

  • Našli jste v článku chybu?