Menu Zavřít

Schumacher v trabantu

25. 3. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 10/2002)

Vážený pane,
musím velmi ostře reagovat na Váš článek, který mě velmi překvapil. Myslím si, že jako novinář musíte být nestranný, máte psát pravdivé informace, nikoliv nějaké bombastické věci, jak jste uvedl v boxu s názvem Sedm tisíc závislých. Doufám, že umíte číst, a pak byste si určitě zjistil ve výpisu z obchodního rejstříku i zpětně, že společnosti LS Miramare Luhačovice i LS Royal Mariánské Lázně nejsou v žádné závislosti na impériu Z-Group. Společnost LS Miramare založila moje společnost, která pak privatizovala i LS Royal. Musím Vás upozornit, že naše lázeňské společnosti (v současné době i Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves, s. r. o.) patří mezi moderní lázeňská zařízení, která svou denní tvrdou prací a dobrým přístupem k pacientům patří mezi nejnavštěvovanější lázeňská zařízení jak mezi domácí, tak i zahraniční klientelou (obležnost více jak 80 procent). Nikomu nedlužíme ani korunu, jak svým obchodním partnerům, tak státu. Vaším nepravdivým článkem šíříte poplašné zprávy o našich lázeňských společnostech, poškozujete dobré jméno těchto zařízení, znevažujete dobrou práci všech zaměstnanců včetně mé, který jsem této oblasti věnoval více jak deset let života. Žádám Vás proto o vysvětlení, v opačném případě jsem vše nucen řešit soudní cestou.
Plachý Antonín,
generální ředitel, jednatel společnosti LS Miramare,
předseda představenstva LS Royal

Vážený pane řediteli,
neměl jsem rozhodně v úmyslu Vás jakkoliv poškodit. To, že jsem jména těchto dvou lázeňských zařízení uvedl, vyplývá z informací, které nám 28. února v pražském hotelu Jalta poskytl pan Zemek. Kromě jiného během rozhovoru předložil loňské číslo firemního časopisu Inferrum (březen-duben 2001), na jehož poslední stránce je vyobrazena celá struktura holdingu Z-Group. V uvedeném seznamu je zcela prokazatelně zaneseno i Sanatorium Miramare Luhačovice a Royal Mariánské Lázně. Dr. Zemek nám tento seznam předložil, když jsme začali hovořit o problémech s financováním jeho skupiny, a neuvedl nic, co by zavdávalo příčinu k pochybnostem, že některá z těchto společností pod Z-Group nikdy nepatřila, či již nepatří. Neměl jsem důvod mu nevěřit. Pokud byste tedy měl v úmyslu někoho zažalovat (v čemž Vám samozřejmě nemůžeme zabránit), myslím si, že v prvé řadě by bylo asi třeba dr. Zemka, který nám informace poskytl. Z Vašeho textu bych mohl dovodit, že jste s dr. Zemkem a jeho uskupením Z-Group neměli nikdy nic společného. Nechce se mi ale věřit, že by tomu tak mohlo být a do uvedené struktury jste byli zaneseni zcela omylem. Dovolil bych si Vás tedy požádat o bližší vysvětlení. Vaši reakci jsme samozřejmě připraveni zveřejnit. Pokud by se ukázalo, že si dr. Zemek k uvedeným sanatoriím hlásí zcela neoprávněně, budeme se tím zabývat jako samostatnou kauzou.
Jiří Pšenička,
zástupce šéfredaktora týdeníku EURO

WT100

Vážený pane redaktore,
zřejmě jste nepochopil smysl mého dopisu, který jsem Vám zaslal. Nikde jsem neuváděl, že s dr. Zemkem nemám nic společného. JUDr. Ing. Zemek vstoupil do společnosti Léčebné lázně Luhačovice-Sanatorium MIRAMARE, s. r. o., v roce 1995, kdy z titulu zákona o zákazu podnikání zdravotních pojišťoven nahradil Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnu, která měla ve společnosti padesáti procentní obchodní podíl. Poněvadž znám dr. Zemka velmi dobře (jsme z jedné vesnice) jako člověka pracovitého, upřímného a cílevědomého, velmi jsem přivítal jeho vstup. Od roku 1995 naše lázeňské společnosti udělaly kus poctivé práce. Jsou to samostatné společnosti - buď a. s., nebo s. r. o. (viz výpisy z OR), ale nikdy nebyly finančně propojeny se skupinou holdingu - Z-Group. Proto se jich nedotkly finanční problémy, které jsou neustále zviditelňovány v různých mediálních prostředcích. Je samozřejmé, že jestliže mám někde ve společnostech padesátiprocentní účast a tyto podniky jsou „zdravé“, mají výsledky, určitě se jimi budu pyšnit a budu je uvádět ve svých materiálech jako podniky spolupracující s holdingem.
Rád bych Vás pozval na některé naše lázeňské zařízení, abyste se přesvědčil o úrovni naší společné práce od roku 1995.
Plachý Antonín

Vážený pane doktore,
myslím, že Vás už chápu, a rád se o výsledcích Vaší společné práce přesvědčím.
Jiří Pšenička

  • Našli jste v článku chybu?