Menu Zavřít

SE ZLOU SE POTÁŽEME

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Č e s k á     t y p o g r a f i e

Dva maskovaní muži se pokusili minulé pondělí za bílého dne unést předsedu představenstva České typografie Michala Klímu před jeho domem v Praze 4 - Hodkovičkách. Pachatelé ho prý začali škrtit lanem a snažili se jej vtáhnout do vozu. Protože se však Klíma bránil a křičel, začali se o věc zajímat sousedé. Toho se muži zřejmě lekli a ujeli Policie dosud nemá k dispozici žádný popis pachatelů, dokonce není ani jisté, že šlo o Čechy - při potyčce s Klímou totiž žádný z nich vůbec nepromluvil. Klíma zastává také funkci místopředsedy Unie vydavatelů a výkonného ředitele akciové společnosti Economia, která vydává deník Hospodářské noviny a dalších 16 periodik. Klíma prohlásil, že důvodem pokusu o únos, případně i vraždy může být jeho funkce v České typografii, která se nyní připravuje na privatizaci. Ministerstvo pro místní rozvoj převedlo letos v říjnu stoprocentní majetkovou účast státu v České typografii na Fond národního majetku, který tak bude moci v souladu s privatizačním projektem vyhlásit veřejné výběrové řízení, a zahájit tak privatizaci podniku. Základní jmění firmy činí 1,55 miliardy korun.

Pokus o únos Michala Klímy zřejmě výrazně urychlí kontrolu, kterou v tomto podniku hodlá v rámci akce čisté ruce provést sociálnědemokratická vláda. Zasadit se o to hodlá ministr Jaroslav Bašta, který se s Klímou setkal. Česká typografie podle Bašty na seznamu případů, na něž se akce má soustředit, figuruje od samého počátku a nyní je třeba dát jasný signál, že útok na současný management podniku přezkumu nezabrání. „Znamená to dost výrazný impuls. Pokud nebudeme reagovat dostatečně rychle a razantně a dovolíme, aby lidé, kteří připravují konkrétní průběh privatizace, mohli být napadáni a vydíráni, tak bychom se mohli nakonec se zlou potázat, řekl Bašta.

MMF24

Podle svých slov chce zařídit, aby všechny dokumenty shromážděné k této kauze byly ihned předány příslušným vyšetřovacím orgánům včetně policie. Klíma k tomu řekl, že Bašta chce provést kontrolu hospodaření předchozích managementů České typografie. Důvodem je podle něj hypotéza, že za útokem se skrývá obava, že současné vedení podniku může odhalit něco negativního.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).