Napnutá zelená plachta ale uklidňuje. Utvrzuje v tom, že piják skutečně vchází do pivovaru Šedivák. Ten už tady funguje od roku 2014. Hospodou se line příjemný vlahý odér uvařeného sladu, sládková Daniela Tallová před chvílí skončila várku a nevelkou měděnou technologii už jen dočisťuje.
Pro pravidelné čtenáře týdeníku Euro není její jméno nijak neznámé. O mladé absolventce známé pivovarské školy v pražské Podskalské jsme už psali – Šedivák totiž není její jedinou štací, vaří i v branickém podniku Moucha sídlícím v areálu bývalého Společenského pivovaru pražských sládků.
Výstav Mouchy ani Šediváka není nijak obrovský, a tak zatím Tallová stíhá vyrábět v obou pivovarech najednou.
Jako první položila servírka na stůl zdejší desítku pojmenovanou jednoduše Šedivák výčepní. Ze sklenice stoupala hezká vůně chmelu, pivo překvapilo svou plností i hořkostí a navrch příjemnou zkušenost zakončila vynikající pitelnost. Za tuto desítku udělujeme velkou pochvalu!
Abychom si ověřili, jak paní sládková zvládá svrchní kvašení, objednali jsme si i třináctku Šedivák NEIPA. Po jemném ananasovém přičichnutí přichází vláčná smetanová chuť, která se líně převaluje od kyselkavosti přes slabou hořkost až po očistnou pelyňkovost na konci jazyka. Tato NEIPA je osvěžující a výrazná.
I když by to čekal málokdo, produkce pivovaru Šedivák snese nejpřísnější měřítka. K tomu si navíc připočtěte velmi vstřícné ceny a máte tu neprávem přehlížený pražský podnik.
Minipivovar Šedivák Lodžská 765/15, Praha-Bohnice Sládková: Daniela Tallová