Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů – mešní víno
Přestože dnešní Slovácká vinařská podoblast je počtem vinařských obcí největší v České republice a dějiny vinohradnictví a vinařství se v ní píší již stovky let, není tak vyhlášená jako její ostatní moravské sestry. Od Lanžhotu na jihu až po Napajedla je sice v oblasti 115 vinařských obcí, ale těch vyhlášených, známých širší konzumentské obci, je menšina. Vždyť komu něco řekne jméno Horní Lapač nebo Kostice, přestože i tam žijí vinaři a jistě mají ve svých sklepích znamenitá vína. Mně šlo o místa, při vyslovení jejichž jmen okamžitě naskočí i zběžně poučenému laikovi některý z tamních vinařů, pevně zakotvených v širším povědomí konzumentů. Jedním z takových jmen je i Kroměříž. Město automaticky vyvolává několik asociací, jednou z nichž je také před pár lety vzplanuvší a dosud hořící spor o produkci mešních vín. Další je jméno sklepa, které muselo být právě z titulu onoho sporu změněno a dnes zní Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, s. r. o. Spojeny se zámkem jsou sklepy součástí vinařských dějin města. Vína v nich vznikala již ve třináctém století, od čtrnáctého i vína mešní. To na základě výsady udělené sklepům císařem Karlem IV.
Dnes vinařství připravuje pět druhů bílých a tři červených vín. Samozřejmě ne pouze pro liturgické účely, ale i na volný konzumentský trh. V posledním čase se kroměřížským vínům nevyhýbají ani ocenění z mnoha soutěží a výstav. Jedním z vyznamenaných je šampion mešních vín 2007 z přehlídky mešních, liturgických a košer vín na Slovensku na Spišské kapitule.
Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů – mešní víno, Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, s. r. o.
Odstín světlého zlata v barvě pomalu přechází do vyšší intenzity díky naležení, víno je brilantně čiré a jiskrné. Vůně vykazuje všechny znaky odrůdy, intenzivní hroznovitý part je podložený již zřetelně patrnou zralostí a rozšířen minerálním valérem. Stopa cukru, která kytku uzavírá, nemá zdaleka vedoucí pozici, spíše jen z pozadí proniká do celého ladění kytky. Chuť je obsažná a výrazná, tělo plné. Hrozen, podložený stopovou lipovinkou a dokreslený lehkým náznakem chlebové příchuti, je při vší své mocnosti příjemně oživen důraznými kyselinami. Přes veškerou snahu cukru prosadit se na přední post je dozvuk nesen v překvapivé svěžesti a příjemné – vzhledem k jakostní kategorii – pitelnosti.