Menu Zavřít

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

25. 1. 2015
Autor: Peníze.cz

Česká asociace věřitelů vznikla na sklonku roku 2013, jejím šéfem se stal někdejší poslanec za ODS Pavel Staněk. „Spousta politiků si vzala exekuce za téma. Je to populismus. Před krajskými volbami slibovali kandidáti na hejtmany na billboardech ,Zatočíme s exekutory‘ – to by mě zajímalo, jak toho hejtman může docílit. Ve Sněmovně teď leží hodně návrhů, které kladou věřiteli překážky v tom, aby se domohl svého práva,“ říká Pavel Staněk.

Staněk tři roky působil jako náměstek ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Před schválením novely Občanského soudního řádu, účinné od roku 2013, předložil pozměňovací návrh, na základě kterého mohou exekutoři blokovat i účet a příjmy manželů a manželek dlužníků. Jak hodnotí tento krok zpětně?

Povídali jsme si o tom, koho nová asociace věřitelů reprezentuje, jaké zájmy hájí, i o tom, zda dnes není zakládání asociací módou a vlastně jen prázdným marketingovým tahem. Mají exekutoři zabavovat peníze z penzijního připojištění dlužníků a neměl by se zakázat exekuční prodej nemovitosti kvůli dluhu v řádu nižších desítek tisíc?

Česká asociace věřitelů vznikla na konci roku 2013. Co považujete za nejhmatatelnější výsledek jejího ročního fungování?

Podařilo se nám etablovat se v pracovní skupině pod sněmovním Ústavně právním výborem, která byla zřízena pro jedno z témat, které nás velmi zajímá, a to je místní příslušnost exekutorů. Po roce máme asi osmdesát členů, i to vnímám jako velký posun. Mám z práce asociace radost, protože si myslím, že máme co říct k chystané legislativě i směrem ke společnosti. Asociace si nachází své místo, naši členové i veřejnost se na nás obracejí s rozličnými dotazy a podněty. Máme ostatně i bezplatnou poradnu pro věřitele.

Když jsem se dívala na seznam členů asociace, překvapilo mě, že tam není žádný skutečně velký věřitel, žádná banka, žádná velká nebankovní společnost, žádná pojišťovna s výjimkou Hasičské vzájemné pojišťovny, žádný mobilní operátor… To jsou přece subjekty, které generují nejvíc pohledávek.

Naše asociace je „nadoborová“. Věřitelé, o kterých mluvíte, už obvykle mají nějakou svou oborovou asociaci nebo sdružení a fungují v nich. My s nimi kooperujeme, některé kroky s nimi koordinujeme, pořádáme kulaté stoly. Ale nikdo z velkých bank a pojišťoven nechtěl být ve dvou asociacích. Oslovili jsme samozřejmě i mobilní operátory. Jsme zatím partnerem spíš pro asociace, než pro konkrétní subjekty. Ale doufám, že do budoucna to zlepšíme a podaří se nám přesvědčit ke vstupu i velké banky a pojišťovny.

Nabízí se otázka, jestli je vaše asociace opravdu reprezentativní organizací zastupující české věřitele, když v ní chybí všichni velcí hráči…

Věřitelem ale přece není jen banka a pojišťovna. Věřiteli jsou velké i malé společnosti, podnikající fyzické osoby, maminky, které by se rády domohly výživného. Institucionální věřitelé, o kterých mluvíte vy, už nějaké sdružení mají, už ochranu získali a nemají takovou potřebu se někde sdružovat.

Neměli byste se pak ale jmenovat Česká asociace malých věřitelů? Asociaci, která bude skutečně fungující, efektivní a reprezentativní, by přeci měla sdružovat celý trh nebo alespoň jeho nejdůležitější hráče. I když by samozřejmě měla být otevřena i drobným věřitelům.

To se pořád točíme v kruhu. Našimi členy jsou i větší společnosti, jen nespadají do kategorie takzvaných institucionálních oprávněných. Ti už mají své organizace. I když samozřejmě i je jsme do asociace zvali. Je to výzva do budoucna. Když se sejdeme za pět let a nikdo z nich v asociaci nebude, budu se tím velmi vážně zabývat. Po roce je, myslím, na takové výtky brzy.

Pavel Staněk
Pavel Staněk se narodil roku 1973 v Havlíčkově Brodě. Roku 1996 získal titul magistra práv na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, rigorózní zkoušku opravňující k užívání titulu JUDr. složil v roce 2008 na Univerzitě Komenského v Bratislavě. V letech 2007 až 2010 byl náměstkem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, v letech 2010 až 2013 poslancem za ODS. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidoval v Královéhradeckém kraji jako lídr strany, ale nebyl zvolen. V čele České asociace věřitelů stojí od jejího vzniku na konci roku 2013. Je ženatý a má syna.

Obecně vzato – není asociací zbytečně moc? V poslední době je moderní je zakládat. Každý má svou asociaci.

Jak v legraci říká jeden můj známý - časem by mohla vzniknout ještě asociace asociací. Ale vážně, my jsme opravdu otevření všem, nechceme asociaci nijak zapouzdřit. Přijímáme členy, kteří mají problémy s vymáháním pohledávek, i ty, kteří pouze sympatizují s našimi myšlenkami.

Dokonce i kavárna, ve které sedíme, je členem vaší asociace.

Ano, i společnost, která ji provozuje, má své dlužníky z povahy podnikání a podporuje naše myšlenky.

Na webu asociace píšete, že tendenční prezentace věřitelů coby nepřiměřeně profitujících subjektů zákonitě přináší populistické snahy o omezování jejich práv. Není to ale ve skutečnosti tak, že zatímco v devadesátých letech situace nahrávala nepoctivým dlužníkům, protože vymahatelnost dluhů byla skoro nulová, dostali jsme se postupně do druhého extrému – neprofitují z dnešních pravidel místo poctivých věřitelů hlavně různí „podvodníci v mezích zákona“, kteří spotřebitele úmyslně vtahují do dluhových pastí?

Tak to nevnímám. Dnes máme docela dobré prostředí pro to, aby se věřitel domohl svých pohledávek. Řada aktuálně projednávaných změn ale bohužel směřuje k tomu, aby se situace opět zhoršila. Snaží se zlepšit tíživé postavení dlužníka omezením práv věřitele. Proč se politici nezamýšlejí nad tím, jak dluhy vznikají? Jestli někdo má pět úvěrů, jak to, že mu někdo poskytne šestý a sedmý? V tom je problém. Ne omezovat práva věřitelů. Spousta politiků si teď vzala za téma exekuce. Je to populismus. Před krajskými volbami slibovali kandidáti na hejtmany na billboardech Zatočíme s exekutory – to by mě zajímalo, jak toho hejtman může docílit. Ve Sněmovně teď leží hodně návrhů, které kladou věřiteli překážky v tom, aby se domohl svého práva. Jenže věřitelé nejsou zdaleka jen ti, kteří poskytují půjčky a profitují na tom. Jsou to také běžní podnikatelé, živnostníci, zemědělci, výrobci nebo právě i spotřebitelé.

Měl by se přísněji regulovat trh poskytovatelů nebankovních půjček?

Dřív nebo později k tomu dojde. Dnes není regulovaný trh inkasních společností, ani poskytovatelů nebankovních úvěrů. Vyvíjí se živelně. Ne všichni poskytovatelé úvěrů mají úplně poctivé podmínky, přesto se jim daří podnikat. Myslím, že k regulaci dojde brzy. Cílil bych na ni mnohem víc než na omezování práv věřitelů.

Celý rozhovor je na serveru Peníze.cz


Čtěte také:

Poslanci zvažují rozšíření seznamu věcí, které exekutor nesmí zabavit

MMF24

Pavel Staněk: Zavedení principu teritoriality závažně poškodí věřitele

S problémy věřitelů i dlužníků pomůže poradna České asociace věřitelů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).