Menu Zavřít

Šéf čínské Alibaby: Padělky jsou lepší než originály

23. 6. 2016
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: World Economic Forum via Flickr

Čínské padělané výrobky jsou stejně tak dobré, ne-li lepší, než jejich originály. Prohlásil to Jack Ma, šéf čínského gigantického internetového obchodu Alibaba, často kritizovaného právě za padělané produkty v nabídce.

„Potíž je v tom, že falešné produkty dnes mají lepší kvalitu a lepší cenu než originály,“ řekl podle serveru CNBC minulý týden akcionářům Alibaby. „Stejné továrny, stejný materiál, jen nepoužívají stejné názvy.“

Podle čínského miliardáře je ale Alibaba jednou z nejúspěšnějších firem v boji proti kopiím na světě. „Jsme předním světovým bojovníkem proti padělání. Problém můžeme vyřešit lépe než jakákoli vláda nebo organizace. Není to válka jen Alibaby, ale celého našeho odvětví internetového obchodu,“ prohlásil Ma. „Musíme chránit intelektuální vlastnictví a dělat všechno pro to, aby se zastavilo padělání výrobků.“

Alibabu minulý rok zažalovala francouzská společnost Kering, pod kterou spadají výrobci luxusního zboží jako Gucci nebo Yves Saint Laurent. Čínská firma podle žaloby podporovala a profitovala z prodeje padělaného zboží.

Ze stejného důvodu byla Alibaba v květnu vyloučena z organizace International AntiCounterfeiting Coalition (IAC), která se zabývá ochranou duševního vlastnictví a bojuje s padělky. Čínské úřady vyšetřovaly Alibabu kvůli prodeji falzifikovaného zboží několikrát.

CIF24

Ma si je ovšem sebejistý a problémů se neobává. „Nemůžete zastavit Alibabu ani na dvě hodiny, protože by z toho vznikla v Číně katastrofa,“ poukazuje na ekonomickou důležitost své společnosti.

Vyjádření šéfa Alibaby způsobilo poprask na sociálních sítích, později své výroky Ma mírnil, když řekl, že nebyly míněny jako obrana padělků. „Je to jednoduše moje pozorování originálních a kopírovaných výrobků. Padělání není problém kvality, ale intelektuálního vlastnictví,“ vysvětlil v pozdějším prohlášení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).