Menu Zavřít

Šéf egyptské kanceláře: Naše země se mění, ale ne pro turisty

26. 2. 2014
Autor: Aleš Funke

Ředitel egyptské turistické kanceláře při ambasádě ve Varšavě Ahmed Sobhi Ismail, do jehož působnosti patří i české země, věří v opětovný růst turistického ruchu v Egyptě.

E15: Před rokem jste mi říkal, že v Egyptě začala nová éra a situace je stabilizovaná. Trochu se to ale zvrtlo. Jak to vypadá teď?

Ano, věci se změnily. Proběhla druhá revoluce, lépe řečeno korekce revoluce první. Všeobecně sdílenou radostí bylo, že jsme poprvé měli svobodně zvoleného prezidenta. Jenže nikdo nemohl předvídat, co Mursí v budoucnu udělá. Začal dobře, ale pak nabyl přesvědčení, že může dělat věci, které prezident dělat nesmí. Neuvědomil si, že má být prezidentem všech Egypťanů, nikoli jen příznivců. Proto musel odejít.

E15: Jaké jsou teď v Egyptě podmínky pro cestovní ruch?

Od ledna máme novou ústavu, což je základ, a budou prezidentské a parlamentní volby. Egypt je v procesu změn.

E15: Znamená to, že pro cizince to není správný čas vyrazit na dovolenou?

Vůbec ne. Jen říkám, že země se mění. Ale to nemá s turisty nic společného, je to jen záležitost Egypťanů. Ani první ani druhá revoluce se turistů nedotkla. Nenastaly žádné akce proti turistům.

E15: Zahraničních turistů ale stále ubývá. Je to problém pro egyptské hoteliéry a podnikatele v cestovním ruchu?

Samozřejmě. Ale zotavujeme se a máme plány pro tento rok, jak podpořit cestovní ruch. Máme například program na podporu charterových letů, zveme zástupce touroperátorů, aby si prohlédli atraktivní místa a resorty. Věřím a doufám, že situace se letos zlepší. Jsme na dobré cestě.

E15: Patrně nejproblematičtější destinací je Sinajský poloostrov. Dříve oblíbené letovisko Taba teď Češi zcela vynechávají, nedoporučuje ho ani ministerstvo zahraničí.

Ne všechny země se chovají stejně. Zájem Čechů se nyní přesunul jinam, číslem jedna je pro ně Marsa Alam následovaný Hurghadou. Je to logické, Egypt nabízí spoustu alternativ. Není to kvůli bezpečnosti, preference se prostě posunují a mění.

E15: A co nedávný útok na jihokorejské turisty a výzva na sociálních sítích, aby cizinci vyklidili Egypt?

Ano, to byl jeden jediný násilný akt. Ale to se může stát všude, třeba i v České republice. A ta výzva, to byl podvrh. Tahle skupina nemá žádný účet na Facebooku nebo Twitteru. Někdo to vyrobil jako fámu.

E15: Krachují egyptští hoteliéři kvůli poklesu poptávky?

Ne, protože Egypt podporuje hotely, jak to jen jde.

E15: Dává jim peníze?

Snižuje daně a poplatky na nejnižší možnou míru. Jsme s nimi na jedné lodi. A letos čekáme velké zlepšení.


Čtěte také:

Egypt dál přichází o turisty. I o ty české

WT100

Násilnosti v Egyptě si vyžádaly na tři desítky mrtvých

Radek Palata: Před čísly se neschová ani ústava

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).