Menu Zavřít

Šéf francouzské diplomacie označil Asada za lháře

14. 4. 2017
Autor: profimedia

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault obvinil syrského prezidenta Bašára Asada ze stoprocentních lží a cynismu. Reagoval tím na Asadova slova, podle nichž je chemický útok s desítkami obětí mezi syrskými civilisty jen "stoprocentně vykonstruovaná informace."

Ayrault reagoval na Asadův rozhovor pro AFP. „Seznámil jsem se s tímto rozhovorem a jsem hluboce zarmoucen a zděšen. To, co jsem slyšel, je sto procent lží a propagandy. Je to sto procent krutosti a cynismu,“ upřesnil francouzský ministr zahraničí na návštěvě Číny.

„Realitou je více než 300 000 mrtvých, 11 milionů vysídlených osob a uprchlíků a zničená země. To je realita. To není fantazie,“ dodal Ayrault.


Podle Asada americký útok neomezil palebnou sílu syrské armády. Přístup USA prý není seriózní

 Syrská letecká základna Shayrat po americkém raketovém útoku


Asad v rozhovoru, který AFP zveřejnila ve čtvrtek, řekl, že „umělá konstrukce“ o chemickém útoku vznikla proto, aby byla záminka pro americký odvetný útok. Syrský diktátor trval na tom, že k žádnému chemickému útoku nebyl dán příkaz už proto, že jeho armáda chemickými zbraněmi od roku 2013 ani nedisponuje.

Podle Ayraulta je zapotřebí skoncovat s válečnými zločiny v Sýrii, což lze prosadit jen efektivním příměřím blokujícím syrské pozemní a vzdušné síly pod mezinárodním dohledem.

WT100

Šéf francouzské diplomacie také uvítal, že se Čína zdržela hlasování o posledním návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ve kterém se Západ pokusil vynutit odsouzení Asadova režimu a přísné vyšetření incidentu. Rezoluci ovšem zablokovalo svým vetem Rusko.

Přečtěte si také:

Rusko vetovalo již osmou rezoluci OSN k Sýrii

Rusko nese odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii, tvrdí britský ministr obrany


  • Našli jste v článku chybu?