Menu Zavřít

ŠÉF ZNEUŽÍVAL INFORMACE

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Telefonica

MADRID (Bloomberg) – Juan Villalonga rezignoval z pos–tu šéfa španělské největší telekomunikační společnosti Telefonica SA. Důvodem je, že zneužíval informace, které získal v souvislosti s výkonem své funkce, k obchodování s opcemi akcií společnosti Telefonica. Na jeho místo nastoupí pětapadesátiletý Cesar Alierta. Dosud působil v čele Altadis SA, bývalé státem kontrolované tabákové společnosti.

Minulý měsíce španělští tržní regulátoři zahájili proces, v němž se snažili prokázat, zde Villalonga skutečně zneužil informace a porušil pravidla, když v roce 1998 nakoupil opce Telefoniky. Stalo se tak pouhé dva měsíce před oznámením aliance s americkým WorldComem. Již dříve Státní komise pro bezpečnost trhu očistila Villalongu od všech obvinění a prohlásila, že se žádné chyby nedopustil. Znovu se o celou kauzu začala zajímat až po reportáži španělského listu El Mundo, podle níž Villalonga nakoupil opce až po zahájení jednání s WorldComem, čímž se pochybení dopustit měl.

MMF24

Villalonga stál v čele Telefoniky od roku 1996. Podařilo se mu zdvojnásobit počet zákazníků společnosti a provést akvizice za dvacet miliard dolarů. Ve Španělsku zaznívá poměrně často kritika na jeho způsob řízení firmy, kdy údajně vůbec nebral ohled na etická pravidla a osobní život. Přitom právě díky němu se Telefonica stala nejlépe fungujícím telefonním monopolem v Evropě. Tržní hodnota společnosti se zosminásobila na sto miliard eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).