Menu Zavřít

Šejkové z Abú Zábí vlastní procento akcií Monety

22. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Státní fond Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), který spravuje prostředky ropného emirátu Abú Zábí, poprvé zveřejnil svůj podíl, který vlastní v tuzemské bance Moneta Money Bank. Podle oznámení pro Českou národní banku ze začátku června vlastní 0,961 procenta akcií české banky, přičemž svůj podíl fond snížil z 1,03 procenta. Dříve jej však mohl držet například přes některou banku.

V současnosti tak ADIA vlastní zhruba 4,9 milionu akcií Moneta Money Bank, jejichž hodnota je téměř 380 milionů korun. Kromě ADIA ale nepatrně snižovaly své podíly v tuzemské bance podle údajů zveřejněných centrální bankou rovněž finanční kolosy BlackRock a Goldman Sachs.

Z pohledu majetku celého fondu je investice do Moneta Money Bank miniaturní. Sovereign Wealth Fund Institute, který sleduje celé odvětví, totiž odhaduje majetek ve správě fondu na 792 miliard dolarů. Jde tak o třetí největší státní fond po norském státním fondu a China Investment Corp. Samotná ADIA hodnotu aktiv nezveřejňuje.

Abú Dhábí Investment Authority vlastní kromě podílu v Monetě majetek po celém světě. Ve svém portfoliu má například podíl v hotelovém řetězci Hyatt Hotels, britském distributorovi plynu SGN nebo například v elektrárně Fenix Power Perú nacházející se v peruánské Limě.


Přečtěte si rozhovor s šéfem Monety:

Češi jsou inovativní a umějí improvizovat, říká šéf Monety Spurný

 Šéf banky Moneta Tomáš Spurný


Státní fond ropného emirátu investuje do dvou desítek druhů aktiv včetně akcií, dluhopisů, realit nebo přímých investic do společností, které se neobchodují na burze. Polovinu majetku investuje pomocí strategií, které kopírují jednotlivé indexy. V poslední době se ADIA zajímá o investice v Číně.

Ke konci roku 2015 dosáhl fond za posledních třicet let ročního výnosu ve výši 7,5 procenta, což je zhoršení oproti roku 2014, kdy to bylo 8,4 procenta. Fond byl založen v roce 1976 v Abú Zábí.

Emirát Abú Zábí je součástí Spojených arabských emirátů. A to tou nejzámožnější, protože kontroluje největší ropné naleziště v celé zemi. Příjmy z ropy investuje právě přes zmíněný státní fond.

EBF24

Do Monety vstoupila singapurská investiční korporace. Čtěte více

Moneta Bank, ilustrační foto

Dále čtěte:

Moneta se definitivně odstřihla od GE, zisk jí klesl o čtyři procenta

Zisk Monety klesl na 4 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).