Menu Zavřít

Sekačky, které šplhají vzhůru

14. 5. 2015
Autor: Martin Pinkas

Lubomír Dvořák dokázal uspět s patentem, který řeší údržbu travnatých porostů na obtížně přístupných plochách. Jeho svahová sekačka Spider se prodává ve více než padesáti zemích světa.

S podnikáním začal Lubomír Dvořák ještě za minulého režimu. V garáži vyráběl po pracovní době náhradní součásti do strojů na balení zeleniny. „Stroje vyráběla švýcarská firma a náhradní díly byly velmi drahé,“ vzpomíná Lubomír Dvořák. Po revoluci založil podnik působící v sektoru pozemního stavitelství. „Podnikání mne už od malička přitahovalo, toužil jsem po něm. Vědomí toho, že mohu sám něco svobodně tvořit, mne dodnes naplňuje. Je to mým životním motorem,“ shrnuje, proč se rozhodl postavit na vlastní nohy.

Ovšem stavebnictví nebylo oborem, ve kterém Lubomír Dvořák získal světovou proslulost. Té dosáhl díky sázce na zcela jiný produkt – specializované svahové sekačky. Ještě před rokem 2000 si začal pohrávat s prvotním nápadem. Podnikateli z Havlíčkova Brodu za inspiraci posloužil kopcovitý ráz krajiny na Vysočině. Věděl, že udržovat svažitý terén je problém. A základní myšlenka byla na světě. Od roku 2002 začal u rýsovacího prkna zpracovávat svůj nápad na dálkově řízený stroj, který zvládne práce v těžko přístupném, svažitém terénu.

První sekačky Spider uvedl na trh v roce 2003 a velký zájem o výrobek ho pak vedl k tomu, že v roce 2004 založil specializovanou firmu Dvořák – svahové sekačky. „Výroba strojů mě inspirovala už od mládí, navíc vůně čerstvě posečené trávy na mě působila velmi příjemně. To byly důvody, proč jsem se dal na výrobu právě sekaček na trávu,“ popisuje Lubomír Dvořák. Svůj originální nápad si nechal patentovat nejdříve v České republice, pak v celé Evropské unii, US A i Japonsku.

Sekačka na dálkové ovládání

Sekačky s typicky žlutou barvou jsou unikátní svojí konstrukcí, která stroj na čtyřech kolech dostane i do velmi náročného terénu, stejně tak i ovládáním na dálku pomocí joysticku přes rádiovou vysílačku. Bez kontaktu se strojem tak jde sekačku nastartovat, rozjet, zatáčet koly, zapnout sečení i nastavit jeho výšku. Ovládání je nejenom pohodlné, ale také bezpečné. Obsluze nehrozí, že se na strmém terénu zraní, a nemusí dýchat výfukové zplodiny. Konkurence podobné řešení nedokáže nabídnout.

Lubomír Dvořák. S podnikavostí nakonec uspěl ne na poli stavebnictví, ale speciální zahradní techniky.

„Na trhu je celá řada svahových sekaček, nastěstí jsou posazeny na pásovém podvozku, což je řadí v mnoha případech do nevýhodné pozice,“ porovnává Lubomír Dvořák. I když konkurenční stroje vyrábí jen v Evropě zhruba patnáct firem, díky patentové ochraně nemůže žádná z nich uvést na trh sekačku vybavenou koly.

Typickým zákazníkem pro svahové sekačky jsou majitelé problémových ploch, jako jsou povodí řek, Ředitelství silnic a dálnic, správy a údržby silnic, komunální služby měst, obce se složitým terénem, správci bývalých pevností a další vlastníci svahů.

Téměř osmdesát procent výroby jde na export. Sekačky Spider se vyvážejí do více než padesáti zemí světa, od Nového Zélandu přes Austrálii, Asii, celou Evropu až po US A nebo Kanadu. V poslední době k těmto zemím přibyla další zajímavá teritoria, jako je Singapur, Tchaj-wan nebo Filipíny.

Montovna na Floridě

Kvůli velkému zájmu v Severní Americe otevřela firma pobočku v US A. „V současnosti slouží pobočka jako základna a částečně montážní linka. V budoucnu plánujeme nákup komponentů ve Spojených státech a výrobu na Floridě,“ líčí Lubomír Dvořák. V zámoří jeho sekačky fungují například na největším americkém letišti v Atlantě, v Disneylandu nebo na závodním okruhu Nascar v Daytonu. Pobočka na Floridě přináší firmě důležitou výhodu. Může na své výrobky umístit samolepku „Smontováno v USA“. Tamní zákazníci jsou totiž při nákupech patrioté a výrobky z Evropy je zdaleka nelákají tolik jako domácí produkce. Navíc pro sekačky Spider kupuje firma v US A speciální motory Kawasaki a hydraulické systémy.

Další součástky pocházejí z jiných částí světa, od odlitků z Čáslavi až po plechové profily z Rakouska. Celkem tvoří jednu sekačku přibližně 1200 součástek. Ve výrobě používají řadu originálních řešení, včetně svařovacího robota, schopného za patnáct minut svařit profily, které se dříve musely ručně svařovat osm hodin. S vyrovnáváním podvozku zase pomáhá laser.

Patentovaná kola. Konkurenční stroje jsou posazené na pásovém podvozku, což je znevýhodňuje.

WT100

Vzhledem k rostoucí produkci, která se každý rok zvyšuje zhruba o třicet až čtyřicet procent, se firma loni přestěhovala do nových prostor. Z menšího objektu u H avlíčkova Brodu se přesunula do rozsáhlého areálu v obci Pohled, vzdálené od původního působiště dva kilometry. Společnost tak získala pětkrát větší prostory, ale také strategickou polohu u silnice z Havlíčkova Brodu na Pardubice. Navíc se za výrobní halou tyčí dva kopce, které tvoří pro svahové sekačky testovací plochu.

Celkový obrat obou společností Lubomíra Dvořáka, jak té zaměřené na sekačky, tak té na stavebnictví, činil v minulém roce 200 milionů korun. Svahové sekačky zaměstnávají 56 lidí, pozemní stavby pak necelých 70. Aby si firma udržela svoje výsadní postavení na trhu, musí neustále inovovat. „Inovace jsou jádrem naší společnosti. Momentálně pracujeme na konceptu revoluční svahové sekačky se záběrem 230 centimetrů,“ říká Lubomír Dvořák. Nový typ bude originální nejenom šíří záběru. Na rozdíl od svých předchůdců bude vybaven také sedadlem pro řidiče. Ten má možnost sekačku ovládat v méně náročném terénu ručně, na hůře dostupných místech nebo na plochách s větším sklonem může obsluha ze sekačky sesednout a stroj ovládat na dálku rádiem.

  • Našli jste v článku chybu?