Menu Zavřít

Senát odmítl snahu pravice o zrušení EET

14. 12. 2016
Autor: čtk

Senát podle očekávání odmítl snahu pravicových stran o zrušení elektronické evidence tržeb (EET). Proti tomuto návrhu se dnes postavili především senátoři ČSSD, ANO a část lidovců. Zástupci vládních ANO a KDU-ČSL včetně ministra financí Andreje Babiše (ANO) chtějí jen její úpravy, které by Sněmovna měla projednávat v lednu.

Zrušení zákona o EET navrhla skupina senátorů z klubu ODS a STAN a senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Podle něj EET v současné podobě uškodí zejména malým podnikatelům a soukromníkům. Valenta uvedl, že zákon nerespektuje rozdíly mezi malými a velkými podniky, zavádí „státní šmírování“ a „vychovává český národ k bonzáctví“. Lidé mají totiž hlásit podniky, kde nedostanou účtenku, podle senátora toho ale bude spíše zneužíváno v konkurenčním boji.

Elektronická evidence tržeb začala platit 1. prosince pro hotely a restaurace, z nichž 2000 už podle Valenty raději skončilo. Sdružení místních samospráv České republiky zveřejnilo minulý týden průzkum, podle něhož zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla.


Přečtěte si výměnu názorů k EET mezi Pavlem Páralem a Andrejem Babišem:

Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice

EBF24


Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí.

Babiš už ve Sněmovně navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

O EET dále čtěte:

Komentář: Losování s Andrejem

Většina lidí EET podporuje, polovina podnikatelů kvůli ní zdražila


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).