Menu Zavřít

Šest procent atomů

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Čína

CIF24

PRAHA (mtc) - Čína hodlá v příštích patnácti letech postavit čtyřicet nových jaderných elektráren. Informoval o tom tamní list China Daily. Nyní je v Říši středu v provozu jen devět atomových zdrojů a ve výstavbě jsou dva další. „Rozvoj nukleární energetiky je pro Čínu naprostou nutností,“ konstatoval Šen Wen-čchuan, jeden z náměstků Čínské národní jaderné energetiky.
Čína již delší dobu trpí nedostatkem elektřiny. Dokonce i v rozvinutých regionech, jako je Šanghaj či Peking, dochází v letních měsících, kdy naplno běží klimatizace, ke hroucení sítě. Kromě ekonomických problémů by nové zdroje elektřiny měly pomoci řešit i sociální problémy. Sto milionů chudých vesničanů hledá práci ve velkoměstech a čínský premiér Wen Ťia-pao je přesvědčen, že práce přijde do odlehlých regionů společně se zavedením elektřiny.
Nicméně ani čtyřicet nových jaderných elektráren čínskou energetiku nezachrání. Jejich celková kapacita pak sice bude 40 gigawattů, ale to pokryje jen šest procent z celkové potřeby. Viceprezident čínské jaderné elektrárny v provincii Kuang-tung Šen Ru-kang jasnou budoucnost a energetickou spásu nevidí ve štěpení jádra, ale až v jeho fúzi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).