Menu Zavřít

Seznam ohrožených ředitelů

14. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Koho dalšího čeká...

Celý podtitul: Koho dalšího čeká stejný osud jako Chucka Prince? Zranitelný možná je Jimmy Cayne z firmy Bear Stearns.

Který generální ředitel pocítí jako další rozruch kolem rizikových hypoték? Teď, když je Chuck Prince ze Citigroup pryč? Patrně to postihne toho, jehož ztráty jsou největší.
Vzhledem k odpisům společností Citi, Merrill Lynch a UBS ve výši 24 miliard dolarů Wall Street teď upíná své nervózní oči na firmy Bear Stearns, Lehman Brothers, Goldman Sachs a Morgan Stanley, jež mají brzy ohlásit výnosy. Tyto firmy zatím měly relativně malé odpisy rizikových hypoték, ale roste tušení, že se rýsují další ztráty - a tato starost dál těžce doléhá na trh.
James E. Cayne z firmy Bear Stearns je možná nejzranitelnějším generálním ředitelem. Tento třiasedmdesátiletý muž přežvykující doutník se dostal pod palbu kvůli svému rezervovanému stylu řízení, když se letos v létě zhroutily dva hedgeové fondy firmy Bear. Její akcie letos spadly o 39 procent a jsou těsně za těmi společnosti Merrill jako nejhorší cenné papíry na Wall Street.
Je však možné, že nejtěžší zkoušku Cayne podstoupí příští měsíc, až Bear ohlásí výnosy za poslední čtvrtletí. Bolest této firmy byla zatím tlumená, protože její odpisy činily jen 700 milionů dolarů. Přesto ve vrcholném období bytové výstavby Bear chrlil miliardy v zajištěných dluhových obligacích (CDO), oněch neposlušných cenných papírech spojených s nekvalitními hypotékami. David A. Hendler, analytik výzkumné instituce CreditSights, odhaduje, že by Bear mohl ve čtvrtém čtvrtletí utrpět ztrátu 3,2 miliard dolarů. „Je nejzranitelnější,“ konstatuje Hendler.
Největším problémem firmy Bear možná jsou její takzvaná aktiva třetího stupně. Do této riskantní skupiny patří všechny cenné papíry, jež k ocenění vyžadují mnoho pouhého odhadování - jako jsou zadlužení spojené s hypotékami a různé korporátní úvěry. U cen těchto těžko obchodovatelných aktiv může nastat snižování - a Bear jich má za dvacet miliard dolarů. Ohledně typu svých aktiv třetího stupně sice téměř nic nenaznačil, ale analytici se domnívají, že jsou většinou spjaté s hypotékami. Při nedávné telekomunikační konferenci Bear prohlásil, že má v oblasti rizikových hypoték 2,4 miliardy dolarů.
Pro společnost tak velkou jako Bear - její tržní hodnota je zhruba patnáct miliard dolarů proti 165 miliardám společnosti Citi a 45 miliardám společnosti Merrill - by ztráta přesahující tři miliardy byla katastrofální. Byl by to téměř trojnásobek 1,1 miliardy dolarů čistého příjmu, který Bear generoval v prvních devíti měsících letošního roku. Patrně by to poznamenalo hodnocení jeho úvěruschopnosti a pro věřitele by to bylo signálem, že má tenčí polštář proti potenciálním ztrátám. To by zase firmě Bear mohlo ztížit a zdražit půjčování peněz, jež potřebuje k provádění každodenních operací.
Bear není jedinou investiční bankou, která stojí před možnou konfrontací s realitou. Následkem snížení ceny některých zajištěných dluhových obligací (CDO) o třicet procent v posledních týdnech existuje mučivé znepokojení, že společnosti Goldman, Morgan a Lehman, jež byly rovněž velkými hráči v oblasti těchto typů investic, budou muset příští měsíc uskutečnit značné odpisy. Společnost Morgan Stanley uspořádala 7. listopadu improvizovanou telekomunikační konferenci, aby varovala, že dosavadní ztráty z CDO a rizikových hypoték v tomto čtvrtletí sníží výnosy o 2,5 miliardy dolarů. Hendler z CreditSights odhaduje, že ztráty Lehmanu by se mohly přiblížit čtyřem miliardám dolarů a v případě společnosti Goldman by mohly přesáhnout pět miliard. Její mluvčí uvedl, že vlivu rizikových hypoték je vystavena v omezené míře. Hendler připouští, že jeho prognózy by se mohly změnit, až firma zveřejní další podrobnosti.
Všechny tři firmy a jejich generální ředitelé jsou na tom lépe než Bear. V prvních devíti měsících roku 2007 společnost Lehman vydělala 3,3 miliardy dolarů a má téměř třikrát vyšší tržní hodnotu než Bear. Nedávno uvedla, že má rizikové cenné papíry v přibližné hodnotě šesti miliard dolarů, což odpovídá méně než dvaceti procentům jejích aktiv třetího stupně. Společnost Goldman je zatím hvězdou Wall Street - hodnota jejích akcií je letos o devět procent vyšší a našetřila šestnáct miliard dolarů na bonusy a další kompenzace.
To však neznamená, že ceny jejich akcií nejsou v nebezpečí. Analytik Roger Freeman z firmy Lehman uvádí: „Uvážíme-li, že všechny úvěrové problémy dosud nejsou zažehnány, strach z neznámého by mohl stáhnout akcie ještě níže.“

Popisek s. 34:
Ztráta 3,2 miliardy dolarů by ohrozila Jimmyho Cayna z firmy Bear Stearns

Box s. 34:
Riskantní aktiva
Wall Street sedí na hromadách cenných papírů, jež k ocenění vyžadují mnoho pouhého odhadování. U cen takzvaných aktiv třetího stupně může nastat obrovské snižování.

Firma Aktiva třetího stupně Odpisy*

MMF24

Bear Stearns 20 miliard dolarů 700 milionů dolarů
Goldman Sachs 72 miliard dolarů 1,5 miliardy dolarů
Lehman Brother 35 miliard dolarů 700 milionů dolarů
Morgan Stanley 88 miliard dolarů 940 milionů dolarů
Citigroup 135 miliard dolarů 11-14 miliard dolarů Pramen: Firemní údaje
* Včetně odpisů spojených s hypotékami i dalších v posledním fiskálním roce.
Rovněž včetně očekávaných odpisů za současné čtvrtletí

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).